Panasonic vylepšil CMOS snímače. Sľubuje kvalitnejšie fotky aj menej šumu

Vylepšená verzia CMOS snímača vďaka organickej svetlocitlivej vrstve zachytáva svetlo odlišným spôsobom. Výsledkom je podľa Panasonicu stonásobne väčší dynamický rozsah v porovnaní s bežnými snímačmi.

08.02.2016 22:40
turista, turistka, dovolenka, fotoaparát
ilustračné foto.
debata

Spoločnosť Panasonic sa v týchto dňoch pochválila vlastnou technologickou inováciou, ktorá vylepšuje vlastnosti bežných CMOS snímačov. Technológia stavia na štandardnej architektúre CMOS snímačov, no svetlo zachytáva pomocou novej organickej svetlocitlivej vrstvy (skr. z angl. OPF – Organic Photocondutive Fil­m).

Panasonic CMOS snímačom pridal organickú vrstvu citlivú na svetlo
Bežný obrazový snímač tvorí kremíková fotodióda zachytávajúca svetelné lúče, ďalej kovové kontakty a mikrošošovky. Fotodióda zaisťuje prevod svetelných lúčov na elektrický signál ako aj spracovanie tohto signálu. U snímača s technológiou OPF to prebieha odlišným spôsobom. Prevod svetla na signál už nemá na starosti kremíková fotodióda, ale organická svetlocitlivá vrstva. Snímač s touto vrstvou sa vyznačuje aj vysokým koeficientom absorpcie svetla. Oproti bežným fotodiódam s hrúbkou minimálne 2–3 mikróny je táto vrstva štvor až šesťnásobne tenšia. Svetlocitlivá vrstva zachytí svetlo v uhle do 60 stupňov. Výsledok – údajne presnejšie farebné podanie bez skreslenia a prekrývania jednotlivých odtieňov. Panasonic tiež tvrdí, že vďaka tomu bude môcť vyrábať aj menšie objektívy.

Porovnanie bežného CMOS snímača so snímačom s... Foto: Panasonic
Panasonic, CMOS, OPF Porovnanie bežného CMOS snímača so snímačom s OPF vrstvou.

“Najdôležitejšou vlastnosťou technológie OPF je, že obe hlavné funkcie CMOS snímača, teda prevod svetelných lúčov na elektrický signál a následné spracovanie tohto signálu, prebiehajú oddelene. Vďaka tomu dokáže fotoaparát zachytiť podstatne viac obrazových informácií v jasoch i tieňoch,” upresňuje Panasonic.

Citlivejší snímač s OPF pomôže pri nedostatku svetla
Ďalšou výhodou vylepšeného snímača je zachovanie vysokej obrazovej kvality aj pri vyššej citlivosti. V praxi má toto vylepšenie pomôcť pri snímaní rýchlo sa pohybujúcich objektov s krátkou expozíciou a slabým svetlom. Technológia Dual-Sensitivity Pixel umožní nastaviť odlišnú citlivosť pre jednotlivé pixely, kedy každá svetlocitlivá bunka zachytáva oddelene jas aj tieň. Výsledkom je najmä vyšší dynamický rozsah. Vďaka OPF vrstve je tiež možné zachytiť lúče na celú plochu snímača. “Snímač s OPF je zhruba 1,2× citlivejší než bežné CMOS snímače, čo znamená lepšiu prácu najmä pri nedostatku svetla,” dopĺňa výrobca.

Panasonic s technológiou počíta v kamerách, autách aj foťákoch
Treťou novinkou, ktorá je súčasťou nového snímača je pokročilé redukovanie šumu s technológiou, ktorá umožňuje úspešne eliminovať šum vznikajúci vplyvom elektromagnetického náboja na snímači. Vylepšuje tak odstup signálu od šumu a umožňuje jednoduchšie a účinnejšie fotografovanie pri nedostatku svetla. Túto technológiu plánuje Panasonic použiť aj v bezpečnostných kamerách, televíznych a automobilových kamerách, no aj bežných kompaktoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kompakt #fotografovanie #cmos #Panasonic #fotky #OPF #snímač