Google ľuďom umožní platiť aj bez mobilu v ruke. Stačí vysloviť svoje meno

Ušetriť čas a odbremeniť ľudí od nepohodlného platenia platobnými kartami je ďalším cieľom spoločnosti Google. Okrem platobného systému Android Pay firma experimentuje s novým systémom s názvom Hands Free. Tak ako názov hovorí, platiť v ňom možno bez použitia rúk.

03.03.2016 16:30
Google, Hands Free, bezkontaktné platby,... Foto:
Google začal testovať platobný systém Hands Free.
debata

Platobný systém Android Pay, ktorý Google spustil v septembri minulého roka sa rozbieha len pomaly. Jeho rozširovaniu rozhodne nepomáhajú ani ďalšie technologické firmy s vlastným a exkluzívnym platobným systémom. Google sa preto rozhodol v experimentovaní zájsť ešte o krok ďalej. V týchto dňoch firma oznámila začiatok testovania systému Hands Free, ktorý na rozdiel od Android Pay a ďalších funguje na úplne inom princípe. Ako hovorí názov, platby v ňom prebiehajú úplne bez kontaktu telefónu s platobným terminálom. Dokonca telefón nie je potrebné ani vyťahovať z vačku alebo kabelky.

Namiesto NFC kombinácia Bluetooth a Wi-Fi
Systém Hands Free nevyužíva NFC ale kombináciu Bluetooth, Wi-Fi a lokalizačných služieb cez sieť mobilného operátora. Terminál overí, že kupujúci sa práve nachádza v danom obchode. Pri platbe potom postačí, ak predavač kupujúcemu naúčtuje jednotlivé položky v nákupnom košíku alebo v menu a kupujúci mu oznámi, že sa chystá zaplatiť pomocou “Google.” Pri výbere tohto typu platby sa predavačovi na displeji platobného terminálu zobrazia údaje o kupujúcom, vrátane jeho mena a fotografie.

Overenie identity a potvrdenie platby je potom jednoduché. Kupujúci už len povie svoje meno alebo iniciály a predavač skontroluje jeho identitu pri pohľade na fotografiu. Namiesto predavačov budú identitu kupujúcich v niektorých obchodoch overovať počítače pomocou kamery, ktorá nasníma ich tvár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #bezkontaktné platby #Android Pay #Google Pay #Hands Free