Test: Rozšírte dosah domácej Wi-Fi siete a spojte zariadenia cez elektrickú sieť

Ak bývate vo väčšom byte alebo dome, signál z jedného Wi-Fi smerovača zvyčajne nepokryje všetky miesta. Riešení je niekoľko. V krátkom redakčnom teste prinášame naše skúsenosti s dvoma zariadeniami na rozšírenie signálu a prenos dát po elektrických rozvodoch.

03.04.2016 16:30
TP-Link, RE200, internet, router, extender Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Ak bývate vo väčšom byte alebo dome a máte vytvorenú vlastnú Wi-Fi sieť, pravdepodobne ste sa už stretli s tým, že niektoré miesta v domácnosti nie sú signálom pokryté dostatočne alebo vôbec. Najčastejšie sa s problémom môžu stretnúť obyvatelia viacpodlažných domov, ktorí majú smerovač (z angl. router) umiestnený len na jednom poschodí.

Spôsobov ako signál v takýchto prípadoch rozšíriť je niekoľko. Použiť možno napríklad starší Wi-Fi smerovač a nastaviť ho tak, aby fungoval ako opakovač signálu. Laicky povedané, smerovač sa v rámci dosahu pripojí k už existujúcej Wi-Fi sieti a len rozšíri jej dosah. Niekedy je výhodnejšie dokúpiť práve lacný smerovač, nastaviť a použiť ho na tento účel, inokedy je oveľa elegantnejším riešením zakúpenie jednoduchého zariadenia, ktoré možno na stránkach predajcov nájsť pod označením Wi-Fi extender. Takýto opakovač má podobu malého podlhovastého adaptéra, ktorý stačí zapojiť do elektrickej zásuvky v byte a stlačením jedného tlačidla ho pripojiť k smerovaču v inej miestnosti.

Cena za Wi-Fi extender nie je nijako závratná (pohybuje sa v rozpätí 20 až 100 eur) a jeho nastavenie zvládne bez zveličenia naozaj každý. My sme mali možnosť vyskúšať extender RE200 a takzvaný powerline adaptér od spoločnosti TP-Link. Prinášame vám našich niekoľko poznatkov a skúseností.

TP-LINK RE200 AC750 Dual Band

Čo o zariadení píše výrobca
Extender je konštrukčne navrhnutý tak, aby ho bolo možné jednoducho zapojiť do elektrickej zásuvky, stlačiť jediné tlačidlo a ihneď sa pripojiť k existujúcej Wi-Fi sieti. Zariadenie podporuje niekoľko štandardov 802.11 a, b, g, n, ac s prenosovou rýchlosťou do 750 Mb/s. Vďaka integrovanému ethernetovému portu môže zariadenie fungovať aj ako bezdrôtový adaptér. Namiesto toho, aby užívateľ musel naťahovať ethernetový kábel od koncového zariadenia až k zdrojovému smerovaču, stačí ak ho pripojí krátkym UTB káblom k extenderu. Týmto spôsobom možno k bezdrôtovej sieti pripojiť Blu-Ray prehrávače, herné konzoly, televízory a ďalšie.

Zariadenie na rozšírenie Wi-Fi signálu TP-Link... Foto: TP-Link
TP-Link, RE200, internet, router, extender Zariadenie na rozšírenie Wi-Fi signálu TP-Link RE200 AC750 Dual Band.

Rozšíriť pokrytie súčasnej Wi-Fi siete možno stlačením jediného tlačidla a spárovať ho so smerovačom, ktoré je vybavené tlačidlom pre rýchle spojenie WPS. Kontrolné diódy signalizujú aktuálnu silu Wi-Fi signálu a pomáhajú užívateľom s výberom najvhodnejšej pozície pre inštaláciu. Maximálna kombinovaná prenosová rýchlosť je do 750 Mb/s.

Aké sú naše skúsenosti
Oproti lacnejším variantom podobných opakovačov je RE200 dvojpásmový, čo znamená, že dokáže šíriť signál tak v pásme 2,4 GHz s limitom do 300 Mb/s ako aj v pásme 5 GHz s rýchlosťou do 450 Mb/s. Hlavným rozdielom medzi týmito dvoma pásmami je penetrácia cez rôzne prekážky v byte, vrátane stien. Zatiaľ čo pásmo 2,4 GHz je univerzálnejšie a vzhľadom k trom anténam je možné signál rozšíriť aj na dvoch poschodiach súčasne, pri 5 GHz to neplatí. Na druhej strane rýchlosť v pásme 5 GHz bola aj pri našich meraniach výrazne vyššia, prenos dát stabilnejší. V bytoch alebo domoch s menej členitým alebo otvoreným priestorom je pásmo 5 GHz prínosom, inak je jeho dosah limitujúci, tak ako tomu bolo aj v našom prípade.

Nespornou výhodou oproti iným riešeniam je jednoduchosť inštalácie. To, čo výrobca avizuje, sa nám v praxi aj potvrdilo. Naozaj postačí stlačiť jedno tlačidlo na adaptéri a tlačidlo WPS na smerovači a spojenie je vytvorené, dosah domácej siete rozšírený. Nie je vytvorený ani ďalší identifikátor siete (skr. SSID), sieť sa v zariadení zobrazuje rovnako ako pri pripojení k smerovaču.

Hodnotenie: 8,5/10
Cena: odporúčaná 49,99 eur
Alternatívy:
D-Link DAP-1620: 59,99 eur
ASUS RP-AC52: 59,99 eur

Powerline adaptér TP-LINK TL-PA8010P

Čo o zariadení píše výrobca
Sada sieťových adaptérov sa postará o rozšírenie internetového pripojenia aj do odľahlých kútov domácnosti alebo kancelárie prostredníctvom už existujúcich elektrických rozvodov. Po elektrickej sieti možno prenášať dáta v zašifrovanej podobe s rýchlosťou do 1200 Mb/s pri vzdialenosti do 300 metrov. Oba dodávané adaptéry stačí zapojiť do elektrickej zásuvky, prvý z nich pripojiť ethernetovým káblom k smerovaču a druhý ku klientským zariadeniam. Stlačením tlačidla pre párovanie adaptéry automaticky nastavia zabezpečené spojenie.

Zariadenie pre prenos dát po elektrických... Foto: TP-Link
TP-Link, TL-PA8010P, internet, router, extender Zariadenie pre prenos dát po elektrických obvodoch v domácnosti TP-Link TL-PA8010P.

Aké sú naše skúsenosti
TP-Link v súčasnosti ponúka niekoľko typov adaptérov pre prenos dát po sieti elektrických obvodov v domácnosti. Pri výbere je potrebné riadiť sa najmä prenosovými rýchlosťami. Hornou hranicou u nami testovaného modelu bolo 1200 Mb/s, lacnejšie modely medzi sebou komunikujú s rýchlosťou 200 alebo 500 Mb/s. Ak v domácnosti využívate mediálny server alebo externé úložisko dát (napríklad sieťové úložisko NAS) na streamovanie videí vám postačia aj nižšie prenosové rýchlosti. Ak však medzi zariadeniami (ak podporujú gigabitové pripojenie), presúvate väčšie súbory, je vhodné zvoliť vyšší model, ktorý dáta po elektrickej sieti prenesie rýchlejšie. Výrobcom udávané hodnoty nemožno brať ani ako orientačné, nakoľko prenosová rýchlosť je v reálnych podmienkach výrazne nižšia než je horný prenosový limit.

Zariadenie pre prenos dát po elektrických... Foto: TP-Link
TP-Link, TL-PA8010P, internet, router, extender Zariadenie pre prenos dát po elektrických obvodoch v domácnosti TP-Link TL-PA8010P.

Ako uvádza výrobca, prenos dát je možný na vzdialenosť 300 metrov. Túto vzdialenosť je ale potrebné brať s miernou rezervou, nakoľko sa vzťahuje na dĺžku elektrických rozvodov. V byte a ani v menšom dome však s prenosom dát problém mať nebudete, avšak upozorňujeme, že adaptér musí byť zapojený na jednu fázu, čo môže byť v prípade viacpodlažného domu pripojeného na viacero fáz problém. Výhodou testovaného modelu je, že ho je možné použiť aj k pripojeniu ďalšieho elektrického spotrebiča vďaka vstavanej zásuvke. Odporúčame tiež, aby adaptér nebol pripojený k sieti cez “rozvdojku”.

Konfigurácia adaptérov je jednoduchá. Postačí ich zapojiť do zásuvky stlačiť párovacie tlačidlo, prepojiť so smerovačom a na druhej strane s cieľovým zariadením, a je to. Dôležité je ale poznamenať, že k adaptérom viac zariadení nepripojíte. Na to je potrebné dokúpiť rozbočovač, prípadne ak je cieľových zariadení v byte viac a na rôznych miestach, tak je možné dokúpiť ďalšie adaptéry a zapojiť ich do siete aj v iných zásuvkách.

Hodnotenie: 9/10
Cena: odporúčaná 119,99 eur
Alternatívy:
ZyXEL PLA5405: 89,90 eur
Devolo dLAN 650 duo: 129,90 eur

Zariadenia na test poskytla spoločnosť TP-Link

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Wi-Fi #smerovač #sieťové prvky #domáca sieť #TP-Link #extender