Solárne lietadlo zdolalo Tichý Oceán

Lietadlo Solar Impulse 2, poháňané iba slnečnou energiou, prekonalo na svojej ceste okolo sveta Tichý Oceán, keď v sobotu doletelo z Havajských ostrovov do Kalifornie. Oznámila to v nedeľu agentúra AP.

24.04.2016 09:35
Solar Impulse 2, solárne lietadlo Foto:
Lietadlo Solar Impulse 2 pred štartom letu z Japonska na Havaj.
debata

Lietadlo Solar Impulse 2, poháňané iba slnečnou energiou, prekonalo na svojej ceste okolo sveta Tichý Oceán, keď v sobotu doletelo z Havajských ostrovov do Kalifornie. Oznámila to dnes agentúra AP.

Po dosiahnutí kalifornského pobrežia pilot Bertrand Piccard symbolicky preletel nad mostom Golden Gate Bridge pri San Franciscu.

Nepretržitý let ponad Tichý oceán trval lietadlu 56 hodín. Lietadlo ešte v nedeľu dopoludnia pristane na letisku v Moutain View v kalifornskej oblasti Silicon Valley.

Jednomiestne lietadlo Solar Impulse 2 začalo svoju púť okolo sveta 9. marca 2015 v Abú Zabí, metropole Spojených arabských emirátov, s medzipristátiami v Ománe, Mjanmarsku a Číne a Japonsku. Po prekonaní Tichého oceánu má nasledovať prelet naprieč USA a následne ponad Atlantický oceán.

Vlastný let okolo sveta je rozdelený na 12 etáp, súčasná je v poradí deviatou. Prelet ponad Tichý oceán bol najnebezpečnejšou fázou vzhľadom na chýbajúce miesta pre potenciálne núdzové pristátie.

Z Havaja stroj vzlietol vo štvrtok ráno. Na ostrovoch sa nedobrovoľne zdržal od vlaňajšieho júla v dôsledku poškodenia systému solárnych batérii.

Solárne lietadlo počas letu okolo Zeme striedavo pilotujú zakladateľ spoločnosti Solar Impulse André Borschberg a jeho kolega Bertrand Piccard, ktorí sa striedajú na jednotlivých etapách. Cieľom obletu Zeme je dokázať, že sa lietadlo zaobíde bez fosílneho paliva, ako aj propagovať využitie tzv. čistých technológií.

Lietadlo dosahuje rýchlosť od 50 do 100 kilometrov za hodinu. Má vyše 17.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať energiu aj na let počas noci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Solar Impulse 2 #solárne lietadlo