Ako ochrániť lietadlá pred dronmi?

Státisíce dronov, ktoré niekto neeviduje, môžu predstavovať vážnu bezpečnostnú hrozbu. Použiť ich môžu teroristi, no nebezpečné môžu byť aj v rukách neskúsených operátorov.

25.04.2016 18:00
dron, lietadlo Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Malé bezpilotné lietadlá, ktoré dnes môže obsluhovať prakticky ktokoľvek, zažívajú zlaté časy. Drony sú populárne najmä v Spojených štátoch, kde ich bez detailnejšej evidencie vo vzduchu lietajú státisíce. Po niekoľkých incidentoch, kedy sa drony takmer zrazili s dopravnými lietadlami, mnohí začali dvíhať varovný prst a volať po prísnejších pravidlách pri ich používaní.

Poslednou kvapkou v mori by mohla byť aprílová zrážka dopravného lietadla spoločnosti British Airways s dronom pri pristávaní na najväčšom európskom letisku Heathrow. Tentokrát sa pri zrážke nič vážne nestalo, aj keď dron s hmotnosťou niekoľkých desiatok kilogramov môže napáchať významné škody nie len na majetku ale aj na životoch. Lietadlá si síce dokážu bez väčších problémov poradiť s okrídleným votrelcom, ktorý im skríži cestu, dron však má o niekoľko kilogramov viac. Batérie v ňom použité sa navyše môžu vznietiť a explodovať.

Povinná registrácia dronov bude platiť aj v Európe
Ani prevne stanovené pravidlá, registrácia dronov či nová legislatíva nedokážu úplne eliminovať riziká spojené s ich používaním. V Spojených štátoch a vo Veľkej Británii zatiaľ platí, že malé bezpilotné lietadlá sa nemôžu pohybovať vo vzdušnom priestore v blízkosti letísk, jadrových elektrární a takisto nemôžu lietať vo výške viac ako 150 metrov nad zemou. Človek, ktorý drony na diaľku ovláda, musí s nimi udržiavať viditeľný kontakt, inak sa dopustí závažného priestupku, za ktorý môže byť aj trestne stíhaný.

Magazín The Economist, ktorý o problematike informoval, dopĺňa, že Federálny letecký úrad v USA vyžaduje, aby všetci užívatelia svoje drony registrovali online. Odmietnutie registrácie je spojené s pokutou do výšky 250-tisíc dolárov. Podobný systém zrejme začne onedlho platiť aj v Európe, ktorej niektoré krajiny sú terčom teroristických útokov. “Niektorí výrobcovia do svojich dronov inštalujú softvér, ktorý za použitia GPS bráni ich použitiu v blízkosti letísk alebo jadrových elektrární a takisto obmedzuje ich rýchlosť a letovú výšku,” píše Economist. Ďalšou možnosťou ako zabrániť, aby sa dron vymkol spod kontroly je vytvorenie akéhosi virtuálneho obojku, ktorý neumožní aby sa dron vzdialil príliš ďaleko od operátora.

Drony v rukách teroristov v Európe
Najnovšie drony už obsahujú technológiu, ktorá im pri vzdialení sa od operátora alebo vybití batérie umožní bez problémov pristáť. Vedci zo Stanfordovej univerzity vyvíjajú ešte dokonalejší systém, ktorý dokáže zabrániť stretu dronu s objektom. Antikolízny systém využíva senzory a strojové učenie a dokáže identifikovať budovy alebo objekty vo vzduchu, ktorým sa dron automaticky vyhne. Bez ohľadu na to ale drony byť novou zbraňou v rukách teroristov. Kvôli obmedzenej nosnosti, zrejme nebudú prenášať ťažké nálože spôsobujúce rozsiahle škody, no môžu byť použité na cielené útoky a na prenos chemických zbraní.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #FAA #dron #bezpilotné lietadlo