Vedci vytvorili prvý ohybný holografický displej pre smartfóny

Výskumníkom z kanadskej Queen’s University sa podarilo vytvoriť prvý ohybný holografický displej pre smartfóny. Sledovať hologramy možno aj bez špeciálnych okuliarov.

08.05.2016 16:15
HoloFlex, hologram Foto:
Objekty na prvom ohybnom holografickom displeji možno posúvať v priestore jednoduchým ohýbaním displeja.
debata (1)

Holografia môže byť ďalšou etapou v zobrazovaní trojrozmerných objektov. Po 3D televízoroch, ktoré sa na trhu príliš neujali, technologické firmy hľadajú alternatívne riešenia, ktoré by užívateľom sprostredkovali 3D obraz aj bez špeciálnych aktívnych alebo pasívnych okuliarov a iného príslušenstva. Odpoveďou môže byť holografia, ktorá má ale pred sebou ešte dlhú a strastiplnú cestu.

Prvý ohybný holografický displej pre smartfóny nevyžaduje okuliare
Výskumníci z kanadskej Queen’s University v Ontáriu vytvorili údajne prvý ohybný holografický displej pre smartfóny. Displej HoloFlex používa stovky miniatúrnych šošoviek, ktoré sú umiestnené na ohybnom OLED displeji s rozlíšením 1920 × 1080 bodov. Užívateľ, ktorý sa na takýto displej pozerá nepotrebuje špeciálne okuliare. Technológia si navyše poradí aj bez senzorov, ktoré by sledovali pohyb hlavy a tomu upravovali zobrazovanie objektov tak, aby bol vo výsledku vytvorený dojem, že užívateľ vidí ich tretí rozmer.

Samotný displej je v skutočnosti rozdelený na 16-tisíc samostatných 12-pixelových kruhov, z ktorých každý má svoju vlastnú širokouhlú šošovku so súdkovými skreslením (označovaná aj ako rybie oko). Každá šošovka zobrazuje obraz pod mierne odlišným uhlom s cieľom vytvoriť dojem trojrozmerného obrazu. Výsledkom je však veľmi nízke rozlíšenie (160 × 140 bodov). Na druhej strane, trojrozmerný holografický obraz sa užívateľom zobrazí aj bez okuliarov a z rôznych uhlov.

Ohybný displej slúži na ovládanie pohybu 3D objektov
Displej s technológiou HoloFelx je možné tiež ohýbať. Na zmenu zakrivenia displeja reagujú aj objekty vo virtuálnom priestore, ktoré je možné ohýbaním posúvať dopredu alebo dozadu. Ako uviedol server Engadget, pri použití kamery na snímanie hĺbky obrazu, môže byť displej použitý na zobrazenie holografického 3D videa pri konferenčných hovoroch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #displej #oled #ohybný displej #hologram #HoloFlex #holografia