Google chce chrániť chodcov pred vozidlami. Pri náraze ich nalepí na kapotu auta

Patent Googlu popisuje pasívnu ochranu chodcov pri náraze autonómnym vozidlom. Ak do nich vozidlo narazí, namiesto odhodenia na niektorú stranu vozovky zostanú prilepení na kapote auta.

21.05.2016 10:15
Google, auto, autonómne, bez vodiča, prototyp Foto:
Prototyp vozidla bez šoféra od spoločnosti Google.
debata (6)

Predstavte si, že nepozorný chodec vášmu vozidlu skríži cestu. Čo by sa za bežných okolností stalo? Samozrejme, záleží od mnohých faktorov, z ktorých najdôležitejším je rýchlosť vozidla a teda aj sila nárazu. Už pri menšej rýchlosti by zrejme chodec skončil s vážnymi zraneniami odhodený niekoľko metrov od vozidla. Autonómne autá bez vodiča sú aj preto terčom kritiky, nakoľko je len veľmi ťažké naprogramovať navigačný a riadiaci systém tak, aby dokázal správne zareagovať v prípade nečakanej situácie, ktorú môže zaviniť druhá osoba.

Schopnosť vyhodnotiť možné scenáre a flexibilne zareagovať pri dopravnej nehode je niečo, s čím sa budú musieť vývojári autonómnych systémov ešte popasovať. Kým sa tak stane, Google prišiel s netradičným, no zaujímavým riešením, ktoré by mohlo zachrániť život nejedného chodca. Ak vozidlo do človeka narazí, namiesto toho aby ho pri zabrzdení vymrštilo na niektorú stranu, ho prilepí na kapotu auta.

Kapoty môžu byť pokryté silným lepidlom

Patent, ktorý Google v týchto dňoch získal, popisuje, akým spôsobom by mohla fungovať pasívna ochrana chodcov na autonómnych vozidlách. Na kapotu auta by bolo natreté lepidlo, ktoré by pri náraze človeka zachytilo a zabránilo tomu, aby skončil pod kolesami vozidla alebo odhodený na okraji cesty. Na prvý pohľad bláznivý nápad ale môže mať svoje opodstatnenie. Google pritom nie je jedinou firmou, ktorá sa pri konštrukcii vozidiel zaoberala nie len ochranou pasažierov, ale aj chodcov. Ako pripomína magazín Wired, v roku 2012 švédske Volvo predstavilo takzvaný externý airbag, ktorý má ochrániť chodcov aj cyklistov nafúknutím veľkého “vankúša” na čelnom skle. Táto myšlienka sa príliš neujala a Volvo čelné vonkajšie airbagy vymenilo za systém detekcie chodcov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #nehoda #chodci #patent #autonómne vozidlá