Nemeckí vedci učia robota cítiť bolesť

Výskumníci z Leibnizovej univerzity v Hannoveri sa pomocou makety prsta a umelého nervového systému snažia naučiť robota cítiť bolesť. Cieľom je, aby sa robot naučil chrániť samého seba pred poškodením a obsluhujúci personál pred ublížením na zdraví.

29.05.2016 08:00
robot, robotická ruka Foto:
Vedci z Leibnizovej univerzity v Hannoveri sa snažia vyvinúť umelý nervový systém.
debata

Aj keď roboty emócie nemajú a v dohľadnej dobe zrejme ani mať nebudú, vedci hľadajú spôsob ako ich aspoň naučiť cítiť bolesť. Nemeckým vedcom sa podarilo vyvinúť umelý nervový systém, ktorý by mohol byť využitý napríklad ako ochranný prvok pred poškodením niektorých menej chránených častí a elektroniky.

Špeciálny nervový systém u robotov by ale mohol chrániť aj ľudí, ktorí s nimi pracujú. Akonáhle by systém pod vplyvom tlaku a ďalších parametrov vyhodnotil potenciálne nebezpečenstvo pre obsluhujúci personál, robot by činnosť pozastavil alebo znížil intenzitu.

Robot reaguje na tlak a teplotu. Pri kontakte preruší činnosť

Vedci z Leibnizovej univerzity v Hannoveri skonštruovali robotické rameno, na ktorého koniec umiestnili maketu ľudského prsta so senzorom, ktorý sníma tlak a teplotu. “Systém by mal byť schopný detegovať a klasifikovať nepredvídateľné stavy a poruchy a vyhodnocovať potenciálne škody, ktoré môže môžu spôsobiť, a zároveň spustiť príslušné protiopatrenia, inak označované aj ako reflexy,” uvádza sa vo popise výskumu nemeckých vedcov.

Ako poznamenal server BBC, rovnakým spôsobom ako ľudské neuróny prenášajú informácie o bolesti by tie umelé prenášali informácie umožňujúce vyhodnotiť úroveň možnej bolesti či poškodenia. Klasifikovať by ich bolo možné ako ľahkú, strednú a veľkú bolesť. “Pri ľahkej bolesti spôsobenej fyzickým kontaktom s predmetom alebo človekom robot preruší vykonávanú činnosť. Robot sa “cíti” nepohodlne a s k výkonu činnosti sa postupne vráti až po tom, čo s ním bude prerušený fyzický kontakt spôsobujúci bolesť,” uviedol profesor Johannes Kuehn na švédskej konferencii IEEE venovanej robotike a automatizácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #umelá inteligencia #robot