The Guardian: Prečo si každý zakrýva kameru na laptope?

Počas polovice posledného desaťročia sa technologický priemysel predbiehal v tom, aby sme mali čím ďalej lepšie kamery v zariadeniach, ktoré každodenne používame. Avšak tento trend so sebou teraz začína prinášať kurióznu protiakciu - rozvíja sa nové priemyselné odvetvie, ktoré sa zameriava na výrobu krytov na zvedavé oko kamier.

20.06.2016 12:17
Facebook, notebook Foto:
Viete si predstaviť, čo všetko vás už váš laptop alebo telefón "videl" robiť? Ilustračné foto.
debata

Ide o výrobky od lacných nálepiek až po značkové plastové záklopky navrhnuté tak, aby zakryli kameru na telefóne, laptope a dokonca aj na televízii.

Po celé roky odborníci na bezpečnosť nielen tvrdili, ale často aj názorne dokazovali, ako sa hackeri dokážu dostať do kamier a sledovať všetko, čo sa deje na opačnom konci. Aby ste dosah tohto oznámenia pochopili, skúste si predstaviť, čo všetko vás už váš laptop alebo telefón „videl“ robiť. Tieto varovania konečne padli na úrodnú pôdu. „Zalepil som si kameru kúskom lepenky, pretože som to isté videl urobiť niekoho, kto je múdrejší ako ja,“ vyhlásil v máji riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

Spoločnosť Idea Stage Promotions označuje svoj kryt Webcam Cover 1.0 za „najhorúcejší propagačný predmet na trhu“, zatiaľ čo káblová televízia USA Networks poslala novinárom kryt na webové kamery s názvom „Mr Robot“, napísal denník The Guardian. Zakrývanie kamier však nie je ničím novým pre tých, ktorí vedia, že internet sa neustále pozerá. Politologička nadácie Electronic Frontier Foundation (EFF) Eva Galperinová hovorí, že zakrýva vševidiace oko od chvíle, keď si v roku 2007 kúpila prvý laptop so zabudovanou kamerou na obrazovke – MacBook Pro.

EFF začala tlačiť svoje prvé nálepky na zakrytie webových kamier v roku 2013, a tiež predáva i rozdáva nálepky s nápisom „Tieto odstrániteľné nálepky sú pre hackerov nepriestrelnou technológiou na obranu proti sledovaniu.“ A ľudia si ich podľa nadácie pravidelne kupujú.

Strach z webových kamier prenikol i hlboko do populárnej kultúry. Upútavka na nadchádzajúci film režiséra Olivera Stonea Snowden o mužovi, ktorý prezradil praktiky amerických bezpečnostných služieb, ukazuje záber na herca Josepha Gordona-Levitta, ktorý hrá filmovú podobu Edwarda Snowdena, ako sa pri intímnej chvíľke s priateľkou díva nervózne na kameru svojho laptopu.

Znamená to, že sme všetci paranoidní? No, nejde o žiadne sci-fi. Vedci v roku 2013 predviedli, ako dokážu aktivovať kameru v MacBooku, bez toho, aby sa rozsvietilo zelené svetielko naznačujúce, že je zapnutá. Jeden pár tiež tvrdí, že sa na internete objavilo ich video pri sexe, ktoré vydal hacker, ktorý sa dostal do kamery ich smart televízie. A tiež záznamy amerického federálneho súdu dokazujú, že i FBI vie, ako použiť kamery v laptopoch na špehovanie ich používateľov.

A, samozrejme, kde je strach, tam sú tiež peniaze, ktoré sa dajú zarobiť. Vo Washingtone sídliaca firma CamPatch sama seba označuje za „Mercedes Benz (ehm) v odbore nálepiek pre webové kamery“. Jej zakladatelia sa do tohto odboru podnikania pustili v roku 2013 po vyjadrení odborníkov Pentagonu na kybernetickú bezpečnosť, že webové kamery sú novým „vektorom útoku“, povedala hlavná manažérka firmy Krystie Caraballová.

Finančné záležitosti Caravallová zverejniť nechcela. Uviedla len, že spoločnosť má v posledných rokoch „šesťciferné zisky“ a že už uviedla do obehu viac ako 250 000 nálepiek. Ceny spoločnosť propaguje „už od 2,79 dolára“.

Sú ale aj takí, ktorí sa týmto trendom zatiaľ strhnúť nenechali. Napríklad odborník na šifrovanie z Univerzity Johnsa Hopkinsa Matthew Green na otázku, prečo si nezakrýva svoju kameru, odpovedal: „Pretože som idiot.“ A dodal. „Iné ospravedlnenie pre to, prečo túto záležitosť neberiem vážne, naozaj nemám. Ale koniec koncov si hovorím, že vidieť ma nahého by už samo o sebe bolo pre kohokoľvek dosť veľkým trestom.“

debata chyba
Viac na túto tému: #kamera #hackeri #smartfóny