Najvýkonnejší počítač na svete vlastnia opäť Číňania

Počítač Sunway TaihuLight je najvýkonnejším superpočítačom na svete. Oproti svetovej dvojke má až dvojnásobný výkon a trojnásobnú efektivitu. Za jednu sekundu uskutoční až 93 biliónov výpočtových operácií.

20.06.2016 20:39
superpočítač, počítač, pc, procesor, CPU,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Popredné miesta v rebríčku najvýkonnejších superpočítačov sa v posledných rokoch príliš nemenili. Na zozname síce pribudli tri výkonné počítače na troch rôznych kontinentoch, no zaradili sa len na siedme, deviate a desiate miesto v tabuľke. Z prvých troch miest majú až dve svoj pôvod v Číne. Doposiaľ najvýkonnejší počítač Tianhe-2 s výkonom takmer 34 Petaflopov z prvého miesta zosadil počítač Sunway TiahuLight, ktorý má až dvojnásobný výkon a trojnásobne vyššiu výpočtovú efektivitu.

Superpočítač bude pomáhať pri predpovedi počasia aj analýze množstva dát

Najvýkonnejší superpočítač na svete je postavený na Linuxovom systéme a za jednu sekundu zvládne až 93 biliónov výpočtov. Počítač budú Číňania využívať primárne na predpoveď počasia a analýzu niečo, čo sa v angličtine nazýva big data, no v slovenčine tento pojem nemá priamy ekvivalent. Pod pojmom Big Data si možno predstaviť analytiku veľkého objemu rôznorodých dát či databáz, ktoré napríklad spracovávajú vyhľadávače a rôzne internetové agregátory. Spracovávanie takýchto dát prebieha paralelne a je veľmi náročné na výpočtový výkon.

Superpočítače sú zaradené v zozname top 500. Ako uviedol server BBC, Čína je v tomto smere svetovou veľmocou. V krajine sa nachádza až 167 superpočítačov, zatiaľ čo v Spojených štátoch o dva menej. Krajina sa pritom stihla v tejto oblasti transformovať veľmi rýchlo. To, čo by iným krajinám trvalo niekoľko dekád, Čína zvládla len za jednu. Pred desiatimi rokmi sa na zozname nachádzalo 28 čínskych počítačových systémov, z ktorých ani jeden sa neumiestnil na popredných miestach. Rebríček je zaujímavý aj tým, že desiaty najvýkonnejší superpočítač sa nachádza v Saudskej Arábii, ktorá v posledných rokoch prekvapuje aj kvalitným vzdelávacím systémom.

Desiaty najvýkonnejší superpočítač má Saudská Arábia

Vedecko-technická univerzita kráľa Abdulláha vlastní počítač Shaheen s výkonom 5,5 Petaflopov, ktorý využíva na rôznorodé výskumné projekty vrátane výskumu životného prostredia, energetiky a zdrojov, materiálových vied, aplikovanej matematiky a počítačových vied.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Čína #superpočítač #výpočtový výkon #Sunway