S prechodom na 5G siete sa niet kam ponáhľať, tvrdí Huawei

Mnoho krajín vrátane Slovenska ešte stále nevyužíva plný potenciál 4G sietí. S prechodom na siete piatej generácie, ktoré budú v niekoľkých ázijských krajinách spustené už o štyri roky, sa preto niet kam ponáhľať, tvrdí Huawei. Rozumnejší je vraj prechod k takzvanému 4.5G, tak ako tomu bolo aj u 3G sietí.

27.06.2016 20:30
5G, LTE, 4G, mobilný internet, sieť budúcej... Foto:
Ilustračné foto
debata

Spustenie prvých experimentálnych mobilných sietí piatej generácie je predo dvermi, no aj súčasné 4G má pred sebou ešte dlhú cestu, ktorá prinesie jeho lepšie využitie. Nemožno preto tvrdiť, že 4G, ktoré sa ako nástupca 3G sietí na trhu objavilo len v roku 2010, už zvoní umieráčik. Práve naopak. V mnohých prípadoch majú súčasné siete štvrtej generácie ešte len množstvo veľkých výziev pred sebou. Predstavitelia spoločnosti Huawei, ktorá sa na vývoji 5G priamo podieľa, napríklad tvrdia, že nová technológia s prenosovými rýchlosťami na úrovni 10 Gbps, len milisekundovou odozvou je ďalším míľnikom vo svete, kde sa na internet bude pripájať niekoľkonásobne viac zariadení než je tomu dnes. Do roku 2025 má byť k internetu pripojených až 100 miliárd zariadení.

Enormné množstvo pripojených zariadení ale nebudú ovládať ľudia, ale zariadenia budú komunikovať sami medzi sebou. Každé z nich pritom bude mať iné nároky na spotrebu dát a šírku pásma. Zariadenia pre virtuálnu realitu, ktoré bude možné využívať prakticky kdekoľvek s dostupnosťou mobilného internetu, budú na prenos dát najnáročnejšie. Stroje na výrobných linkách, ktoré budú ovládané na diaľku sa zas budú spoliehať na vysokú priepustnosť a čo najnižšiu odozvu siete. V súčasnom štádiu vývoja 5G je ešte potrebné vyriešiť veľké množstvo problémov, vrátane kompatibility pripojených zariadení. Huawei očakáva, že prvá komercializácia technológie bude v roku 2020 v Japonsku, Kórei a Číne. Ostatné krajiny sa pridajú až neskôr.

História vývoja mobilných sietí. Foto: Huawei
história 5g, 4g, 3g, 2g História vývoja mobilných sietí.

Podľa Henga Qiu, riaditeľa pre bezdrôtové technológie v spoločnosti Huawei, má množstvo krajín, ktoré dnes využívajú 4G, ešte veľmi veľa času k prechodu na 5G. Potenciál sietí štvrtej generácie totiž nevyužili a niekoľko rokov potrvá, kým sa tak stane, a kým bude prechod na 5G rozumným riešením.

V súčasnosti je jednou z hlavných diskusných tém u mobilných operátorov avizovaný prechod zo 4G na 5G siete. Avšak v mnohých európskych krajinách, a to vrátane Slovenska, boli 4G siete vybudované len nedávno. Mobilní operátori na Slovensku sa predbiehajú v tom, ktorý z nich pokrýva väčšiu časť populácie 4G sieťou. Naozaj nastal čas na prechod k 5G, keď potenciál 4G ešte nebol naplno využitý?

V podstate všetko dnes záleží na tom, v akom časovom horizonte budú na trhu dostupné zariadenia podporujúce 5G. V prípade mnohých európskych krajín, a to vrátane vašej krajiny, ale záleží na tom, čo užívatelia mobilných sietí naozaj chcú a potrebujú. Spustenie jednej stanice s podporou 5G je jedna vec, no pokrytie celej krajiny signálom 5G je vec druhá. V takom prípade musíte premýšľať nad viacerými vecami ako je ekosystém, kompatibilita a cena. Skrátka nemôžete mať len infraštruktúru, potrebujete mať aj zariadenia. A to nie len jedno, ale veľké množstvo kompatibilných zariadení.

Pamätám si keď bolo 4G po prvýkrát spustené v Nórsku v roku 2009. V súčasnosti sú koncové zariadenia pre 4G už veľmi lacné, no svojho času boli veľmi drahé a nedostupné, no postupne zlacňovali, až sa dostali na cenovú úroveň, na ktorej sú dostupné dnes. To isté možno očakávať aj od 5G. Osobne si ani nemyslím, že každá krajina by sa mala ponáhľať pri implementácii 5G akonáhle bude dostupné. Operátori sa musia rozhodnúť a prispôsobiť realite na trhu. A tá nie vždy vyžaduje, aby boli použité najnovšie technológie dostupné na trhu.

Som presvedčený, že nie len v 5G ale aj v sieťach štvrtej generácie je možné urobiť množstvo nových vecí a vylepšení. Skúste si napríklad zmerať rýchlosť 4G siete na viacerých miestach vo vašej krajine. Zistíte, že rýchlosti sú rôzne. Zatiaľ čo niekde môžete dáta sťahovať rýchlosťou 5 Mbps, inde je to až 40 Mbps. Tým chcem len povedať, že technológia je jedna vec, kapacita je vec druhá. Vždy je čo zlepšovať a aj preto v našej firme hovoríme o akomsi prechodnom štádiu 4G sietí zvanom 4.5G. Medzi kapacitami 4G a 5G sietí sú obrovské rozdiely, ktoré je možné rôznymi vylepšeniami znížiť a využiť čo najviac potenciálu, ktorý 4G siete ponúkajú.

Ak by sme sa na to pozreli s nadhľadom, bol podľa vás z technického hľadiska a z potenciálu, ktorý technológia prináša jednoduchší a prínosnejší prechod z 3G na 4G alebo očakávaný prechod zo 4G na 5G?

Priznám sa, nepoznám odpoveď na túto otázku. Ale ak by sme sa bavili o nákladoch, tak pri novom systéme dúfame, že cena za jeden bit dát by sa mala byť len desatinová v porovnaní so 4G. Ak by sme sa na to pozreli retrospektívne pri prechode z 3G na 4G, tak cena za jeden gigabajt dát v 3G by sa mohla rovnať desiatim gigajbatom dát v 4G sieti. Pri 5G preto dúfam,e že táto hodnota bude opäť desaťnásobkom, čiže 100 gigabajtov. Ak by dáta neboli výrazne lacnejšie, nemal prechod na nový systém v podstate žiaden zmysel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #LTE #4G #5G #internet vecí #Huawei #IoT #prenos dát #mobilné siete