V Južnej Kórei spustili prvú komerčnú sieť pre inteligentné spotrebiče

Inteligentné zariadenia budú v Južnej Kórei môcť svojho majiteľa informovať napríklad o prázdnej chladničke alebo stratenom mobile. V krajine bola spustená prvá sieť pre takzvaný internet vecí.

05.07.2016 16:36
internet vecí, internet of things, intel, IoT,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Nepotrvá dlho a k mobilným sieťam budú pripojené desiatky miliárd zariadení. Zhodujú sa na tom aj štúdie spoločností Cisco, Ericsson a mnohých ďalších, ktoré sa rozchádzajú len vo viac či menej optimistických číslach. Cisco napríklad tvrdí, že do roku 2020 bude k internetu pripojených až 12,2 miliardy inteligentných zariadení vrátane kamerových systémov, meracích prístrojov a monitorovacích zariadení v zdravotníctve a ďalších. Takéto zariadenia sa už nebudú spoliehať na príkazy od ľudí, ale budú fungovať v podstate autonómne. Na to, aby mohli komunikovať medzi sebou budú potrebovať jednotnú platformu, ktorá môže byť postavená na sieťach piatej generácie.

Na 5G siete si budeme musieť ešte pár rokov počkať

Takzvané 5G siete, o ktorých sa dnes hovorí ako o nástupcovi 4G či LTE sietí, zmenia to, čo si dnes predstavujeme pod pojmom mobilná sieť. Nebudú to len smartfóny, ktoré na ňu budú pripojené, ale predovšetkým miliardy ďalších inteligentných zariadení. Tie budú mať rôzne nároky na rýchlosť, odozvu ale aj objem prenášaných dát. Evolúcia, ktorá sa už v tichosti začala, by mohla vyvrcholiť už o štyri roky. Očakáva sa, že práve v roku 2020 budú do komerčnej prevádzky spustené prvé 5G siete. Zatiaľ, ale neexistuje ich finálna špecifikácia a nie sú známe ani frekvencie, ktoré bude 5G využívať.

Firmy, ktoré sa na vývoji 5G sietí podieľajú, musia totiž zvažovať viacero faktorov a predpokladať rôzne scenáre. Jedným z nich je napríklad typ zariadení, ktoré sa budú na sieť pripájať a ich nárokov na prenos dát. U strojom ovládaných výrobných liniek bude dôležitá najmä rýchlosť odozvy, kdežto u zariadení pre virtuálnu realitu aj objem prenášaných dát. Nájsť, či len dohodnúť sa na vhodných frekvenciách preto nie je jednoduché.

Životnosť IoT zariadení môže byť podľa Huawei až desať rokov

Podľa šéfa marketingu pre bezdrôtové siete spoločnosti Huawei, Qia Henga, je tiež dôležité pochopiť, ako IoT (z angl. Internet of things – Internet vecí) zariadenia fungujú a aká je ich životnosť. Pri IoT zariadeniach sa životný cyklus môže priblížiť až k hranici 10 rokov. “Po 10 rokoch jednoducho zariadenie vrátane jeho komunikačného modulu zahodíte do koša a kúpite si novšie a modernejšie. Už súčasné zariadenia ale využívajú aplikácie, ktoré sa neustále zdokonaľujú a umožňujú zariadeniam komunikovať medzi sebou bez toho, aby bolo potrebné pracne zbierať dáta z každého z nich samostatne,” tvrdí Heng. Takéto zariadenia sú v podstate pripravené na príchod 5G sietí, aj keď v súčasnosti využívajú iné spôsoby vzájomného dorozumievania sa.

Južná Kórea spustila svoju vlastnú sieť pre inteligentné spotrebiče

Príkladom za všetky je Južná Kórea, ktorá v týchto dňoch spustila vlastnú komerčnú sieť pre internet vecí. Nevyužíva 5G sieť ale vychádza z technológie označovanej ako LoRa, ktorá je jednou z alternatív ako v súčasnosti pripojiť na internet mnohé inteligentné zariadenia. Pri prenose na vzdialenosti od dvoch do maximálne 15 kilometrov sú prenášané len veľmi malé objemy dát. Juhokórejský operátor SK Telecom oznámil, že s upravenou technológiou LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) na konci júna pokryl až 99 percent populácie.

Vďaka ďalšej platforme pre internet vecí sa budú môcť na internet pripojiť a medzi sebou komunikovať milióny inteligentných zariadení. Nebude to však zadarmo. Užívatelia, ktorí budú chcieť svoje spotrebiče k sieti pripojiť budú musieť platiť mesačný paušál. Poplatky by ale nemali byť vysoké. Začínať by mali na 27 centoch za 100 KB prenesených dát a končiť na 1,5 eurách za 100 MB dát mesačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #internet vecí #Huawei #IoT