Displeje na mobiloch sa už nebudú rozbíjať ani pri pádoch z väčšej výšky

Spoločnosť Corning vyrobila piatu generáciu krycích skiel Gorilla Glass, ktoré ochránia displej aj pred pádom z 1,6 metrovej výšky. V niektorých prípadoch však môžu mať o čosi nižšiu životnosť.

24.07.2016 14:45
smartfón, kladivo, displej, zafír, Gorilla... Foto:
Ilustračné foto
debata

Displej je stále najviac krehkou súčasťou smartfónu. Ani najtvrdšie ochranné sklá ho po mesiacoch používania neochránia pred väčšími či menšími škrabancami, v horšom prípade aj rozbitím. Niektorí výrobcovia tvrdia, že vo svojich mobiloch používajú najnovšiu generáciu skiel Gorila Glass, ktoré by si mali hravo poradiť s drsnejším používaním či malými pádmi. Piata generácia ochranných skiel Gorilla Glass by však mohla mobilom zabezpečiť ešte väčšiu odolnosť. Podľa výrobcu ochranné sklo ochráni displej smartfónov až pri 80 percentách pádov z výšky do 1,6 metra.

Sklo ochráni displej aj pred pádom z väčšej výšky na drsnejším povrchom

Pri testovaní bol podľa serveru BBC simulovaný pád na tvrdý a drsný povrch. Niektoré testovacie modely smartfónov, ktoré už novú ochrannú vrstvu na displeji mali, údajne vydržali až 20 náročnejších pádov. Pády boli simulované v laboratórnych podmienkach z výšky, ktorá by mala približne korešpondovať s výškou, v ktorej užívatelia telefóny držia v ruke.

Podľa spoločnosti Corning, ktorá ochranné sklá Gorilla Glass vyrába, by mali byť nové sklá odolnejšie aj voči škrabancom a inému poškodeniu. Ako však uviedol viceprezident spoločnosti John Bayne pre BBC, u niektorých smartfónov môžu mať kvôli ich konštrukcii sklá mierne zníženú odolnosť. V prvých smartfónoch by sa mali objaviť už o niekoľko mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #gorilla glass #Corning #ochranné sklo