Vedcom sa podarilo vyvinúť fungujúce umelé neuróny

Desiatky rokov trvalo, kým sa vedcom podarilo vyvinúť umelé neuróny, ktoré by fungovali podobne ako skutočné neuróny v mozgu. Využiť ich možno pri predpovedi počasia, analýze vzájomných súvislostí medzi dátami, ale aj pri finančných operáciách.

10.08.2016 17:40
ibm, umelé neuróny, umelá inteligencia Foto:
Vedci sú opäť o krok bližšie k vytvoreniu "umelého" mozgu, ktorý funguje rovnako ako ten skutočný.
debata (8)

Vedci sa už niekoľko desaťročí pokúšajú využiť takzvané materiály s fázovou zmenou, ktoré by im za pomoci umelých neurónov umožnili vytvoriť skutočnú umelú inteligenciu. Zásadnejší prielom v tejto oblasti výskumníci zaznamenali až v posledných dvoch rokoch. Spoločnosť IBM sa v týchto dňoch pochválila svojim významnejším pokrokom v oblasti umelej inteligencie. Švajčiarskemu tímu vedcov sa podarilo vytvoriť umelé neuróny s nepravidelnými akčnými potenciálmi, ktoré ukladajú a spracovávajú údaje pomocou materiálov s fázovou zmenou.

Vedci sú o krok bližšie k vytvorenie skutočnej umelej inteligencie

“Objavili a zverejnili sme nové pamäťové techniky, vrátane kolokovanej pamäte a prvého uloženia troch bitov na bunku v pamäti fázovej zmeny. Teraz sme pokročili ďalej, a sme schopní predstaviť nové vlastnosti umelých neurónov postavených na fázovej zmene, ktoré dokážu vykonať niekoľko jednoduchých výpočtových úloh,” upresňuje Evangelos Eleftheriou z výskumného tímu IBM. Medzi takéto jednoduché výpočtové úlohy patrí napríklad odhaľovanie súvislostí medzi dátami, samostatné učenie sa, vyššia rýchlosť spracovávania údajov súčasne pri nízkej spotrebe energie.

Výsledky výskumu IBM publikoval aj prestížny vedecký časopis Nature Nanotechnology. V článku IBM napríklad hovorí aj o materiáloch, z ktorých sú umelé neuróny vyrobené. Medzi ne patrí tellurid germánia a antimónu. Pre laika nič nehovoriace prvky ale tvoria materiál, ktorý je jedným zo základných materiálov použitých pri výrobe Blu-ray diskov.

Umelé neuróny fungujú podobne ako neuróny v skutočnom mozgu

Zaujímavosťou je, že umelé neuróny nie sú schopné digitálne informácie uchovávať. Fungujú len analógovo, rovnako ako prepojenia v skutočnom mozgu. Vďaka chemickej reakcii, ktorú pri umelých neurónoch spúšťa séria elektrických impulzov je možné použiť jediný neurón na to, aby v reálnom čase odhalil vzorce a vzťahy v reťazcoch dát založených na udalostiach. “Napríklad v rámci internetu vecí môžu senzory zhromažďovať a analyzovať veľké objemy dát o počasí za účelom rýchlejšej tvorby predpovedí počasia,” upresňuje IBM. Takéto neuróny ale môžu napríklad pomôcť odhaliť nezrovnalosti pri finančných operáciách.

Umelé neuróny majú veľmi vysokú životnosť. Vydržať by mali niekoľko miliárd spínacích cyklov, čo po prepočte znamená niekoľko rokov ich aktívneho fungovania. Energia potrebná na aktualizáciu každého neurónu je nižšia ako päť pikojoulov a ich priemerný výkon je 120 mikrowattov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ibm #umelá inteligencia #strojové učenie #umelé neuróny