Hyperloop sa skúsi uplatniť v lodnej doprave

Technológia hyperloop bola pôvodne predstavená ako nadzvukový dopravný prostriedok pre pasažierov, ale zrealizovanie tohto projektu je ešte ďaleko. Zdá sa, že väčšie šance na uplatnenie má v lodnej doprave.

18.08.2016 14:00
hyperloop, vizualizácia, jebel ali Foto:
Takto by mohla vyzerať technológia hyperloop v prístave v dubajskom Jebel Ali.
debata

Teda konkrétne na prepravu tovarov vo veľkých lodných prístavoch. Spoločnosť Hyperloop One totiž informovala, že vytvorila partnerstvo s firmou DP World, ktorá je najväčším svetovým prevádzkovateľom lodných prístavov.

Hyperloop One a DP World budú spolupracovať na skúmaní využiteľnosti technológie hyperloop pri vykladaní kontajnerov z veľkých nákladných lodí. Testovať sa bude v prístave Jebel Ali v Dubaji. Kontajnery majú z lodí bleskovo cestovať do skladov.

Technológiu hyperloop spopularizoval najmä Elon Musk, zakladateľ automobilky Tesla či vesmírnej spoločnosti SpaceX. Pôvodne sa o nej hovorilo ako o alternatíve k leteckej doprave a dokonca aj o tom, že jedna z prvých tratí má spájať Bratislavu a Viedeň. Takejto výstavbe však bráni mnoho faktorov od bezpečnosti prepravy pasažierov, po výkup pozemkov či finančnej návratnosti takejto infraštruktúry. Je preto logické, že prvé testy sa majú uskutočniť s neživým nákladom na pozemku súkromnej spoločnosti.

„Musíme byť kreatívni, aby sme si udržali našu pozíciu,“ citoval denník Wall Street Journal sultána Ahmeda Bin Sulajema, predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa spoločnosti DP World. „Ak sa technológia osvedčí, môže to zmeniť spôsob, akým fungujú lodné terminály.“

Dubajský Jebel Ali je obrovský prístav, na ktorý je naviazaná činnosť až osemtisíc ďalších firiem, takže prístav denne navštívia tisícky vozidiel. „Zápchy sú každodenným problémom.“ DP World preto chce urobiť štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá bude zahŕňať samotný dizajn systému hyperloop a náklady na jeho výstavbu a prevádzku. Uvažuje sa aj o vyskúšaní konceptu hyperloop terminálu v mori, aby lode nemuseli čakať na vplávanie do prístavu.

Ak bude hyperloop fungovať v Jebel Ali, tak to podľa Sulajema "zmení naše zmýšľanie o prevádzke prístavov po celom svete. DP World má 77 nákladných prístavov v 40 krajinách. Hyperloop One uviedol, že o technológiu prejavili záujem aj firmy z USA, zo Švajčiarska a z Ruska. V USA sa Hyperloop One spojil s firmami AECOM Technology a GRID Logistics, aby otestoval možnosti technológie v prístavoch v Los Angeles a Long Beach, ktoré tvoria najväčší komplex nákladných lodných prístavov v Spojených štátoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lodná doprava #Hyperloop #technológia