Uber bude voziť ľudí autami bez vodičov

V pilotnej prevádzke si budú môcť jazdu v aute, ktoré ovládajú výhradne senzory a elektronika, vyskúšať obyvatelia Pittsburghu v americkom štáte Pensylvánia.

18.08.2016 21:18
Uber Foto: ,
Ilustračné foto
debata

O autách bez vodiča sa síce hovorí už niekoľko rokov, no nikto si zatiaľ netrúfol odhadnúť, kedy budú skutočne jazdiť po cestách. Na jednej strane technológie zatiaľ stále nie sú natoľko vyspelé, aby dokázali nahradiť vodiča schopného zareagovať na neočakávané situácie na ceste, na strane druhej autonómne vozidlá musia prejsť mnohými testami a dokázať, že palubný počítač spolu s množstvom senzorov vodiča nahradiť skutočne dokážu.

Do dvoch rokov bude autá šoférovať už len palubný počítač, tvrdí Uber

Uber sa rozhodol, že bude tým prvým odvážlivcom a v americkom štáte, ktorý je voči autonómnym autám ústretovejší, ich vyskúša v ostrej prevádzke. Prevádzkovateľ služby, ktorá má v mnohých krajinách prívlastok kontroverzná, sa netají tým, že do dvoch rokov sa chce namiesto vodičov spoliehať na technológie vo vozidle.

V meste Pittsburgh v štáte Pensylvánia by sa mali onedlho na cestách objaviť SUV švédskeho Volva s logom Uber, ktoré budú mať na kapote niekoľko senzorov a za volantom vodiča, ktorý by zasiahol, ak by si auto s cestnou premávkou samo neporadilo. V spolupráci s Volvom Uber na cesty nasadí niekoľko vozidiel, ktoré počas niekoľkých mesiacov testovania zvezú užívateľov služby zadarmo. Do konca roka by ich mala po Pittsburghu jazdiť až stovka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Pittsburgh #Uber #autonómne autá #autonómne vozidlá #autá bez vodiča