Televízia má vyháňať moskyty

Moskytom by z tejto televízie malo neznesiteľne "pišťať v ušiach". Aspoň tak si to predstavuje spoločnosť LG Electronics, ktorá predstavila televíziu so zabudovaným zariadením, ktoré vydáva vysokofrekvenčné zvukové vlny.

23.09.2016 14:00
debata (2)
zväčšiť Foto: SHUTTERSTOCK, GRAPHIC NEWS, LCH
infografika, veda, televízia, moskyty,

Pre ľudí sú nepočuteľné, ale pre moskyty by mali byť ťažko znesiteľné a vyhnať ich z miestnosti. Televízory s technológiou Mosquito Away sa predávajú v Indii a vo viacerých afrických krajinách a majú pomôcť v boji proti šíreniu chorôb, ako je malária, zika či horúčka dengue. Tieto ochorenia sú nebezpečné najmä pre deti a starších ľudí a v drvivej väčšine ich roznášajú práve moskyty.

Ako účinný je však televízny repelent? Podľa nezávislých testov vykonaných na Univerzite Ibadan v Nigérii zariadenie vysielajúce vlny s frekvenciou 30 až 100 kilohertzov dokázalo po 24 hodinách odplašiť alebo oslabiť aktivitu 62,7 percenta moskytov.

Ultrazvukové prístroje na kontrolu nepríjemného hmyzu a škodcov boli intenzívne testované minimálne posledných dvadsať rokov. Často s nedobrými výsledkami. Azda najznámejším odporcom ultrazvukových repelentov je Bart Knols, zakladateľ organizácie MalariaWorld. Ten ešte v roku 2010 pre BBC uviedol, že nákup týchto zariadení sú vyhodené peniaze. Podľa neho sa treba spoliehať na tradičné moskytierky, repelenty a antimalariká.

Preto nie je úplne jasné, ako efektívny bude repelentný televízor. Spoločnosť LG predáva aj klimatizačné jednotky vybavené touto technológiou a na nich podľa portálu International Business Times uvádza, že efektívnosť zariadenia sa môže líšiť a nemala by nahrádzať iné ochranné prostriedky proti moskytom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zvuk #televízor #LG #komáre #moskyty