Čína uviedla do prevádzky najväčší teleskop na svete

Čína v nedeľu uviedla do prevádzky najväčší teleskop na svete, ktorý bude slúžiť na výskum vesmíru vrátanie pátrania po prípadných mimozemských civilizáciách.

25.09.2016 20:00
čína, teleskop Foto:
Najväčší teleskop na svete má podľa čínskych vedcov objaviť tisícky nových galaxií.
debata (36)

Obrovské zariadenie s tanierovou anténou s priemerom 500 metrov bolo vybudované počas piatich rokov v provincií Kuejčou v juhozápadnej časti krajiny a vyžiadalo si náklady 180 miliónov dolárov (160,5 milióna e­ur).

Čína investuje do svojho ambiciózneho vesmírneho programu obrovské finančné prostriedky. V roku 2003 sa stala po niekdajšom Sovietskom zväze a po Spojených štátoch iba tretím štátom na svete, ktorý vlastnými silami dostal na obežnú dráhu človeka. Čínska nepilotovaná sonda v roku 2013 pristála na Mesiaci. Minulý týždeň sa na orbite usadilo druhé čínske experimentálne laboratórium Tchien–kung 2, na ktoré už na budúci mesiac priletia dvaja čínski kozmonauti.

V roku 2020 chcú čínski vedci poslať na Mars výskumné vozidlo. Teleskop FAST (skratka anglického názvu Five–hundredmeter Aperture Spherical Telescope), ktorý včera začal pracovať, bude podľa čínskych astronómov pátrať po gravitačných vlnách, zisťovať rádiové emisie z hviezd a galaxií a tiež registrovať signály, ktoré by mohli pochádzať od mimozemského inteligentného života. Očakáva sa, že objaví tisíce nových galaxií.

Reflektor parabolickej antény teleskopu sa skladá z 4 450 panelov trojuholníkového tvaru, kvôli čomu sa prezýva Božie oko. „Základným cieľom teleskopu FAST je odhaľovať zákonitosti vesmíru,“ uviedol v čínskej verejnoprávnej televízii CCTV vedec Čchien Lej z Národného astronomického observatória Čínskej akadémie vied. „Teoreticky vzaté, ak je niekde vo vesmíre nejaká civilizácia, tak by rádiové signály, ktoré vysiela, boli podobné signálom, ktoré by sme prijímali, keby sa k nám blížil pulsar,“ dodal Lej pre agentúru AP.

Počas nedávneho testu zaznamenal teleskop rádiové signály z galaxie vzdialenej 1 351 svetelných rokov od Zeme, uviedla čínska verejnoprávna televízia CCTV. Agentúra Nová Čína informovala, že teleskop FAST je dvakrát citlivejší ako teleskop Arecibo v Portoriku, ktorý má priemer 305 metrov. Práve z teleskopu v Portoriku bolo v roku 1974 vyslané prvé rádiové posolstvo ľudstva do vesmíru.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #teleskop