Panasonic začína vyrábať tenké ohybné batérie

Nové batérie je možné mnohonásobne ohýbať pod uhlom 25 stupňov. Napájať by mohli jednoduchú elektroniku. Do smartfónov sa však zatiaľ nedostanú. Panasonic ich bude prvým záujemcom distribuovať koncom októbra.

08.10.2016 14:45
ohybná batéria, Panasonic Foto:
Panasonic začne vo veľkom vyrábať ohybné batérie.
debata (2)

Panasonic pred niekoľkými dňami na japonskom technologickom veľtrhu Ceatec predstavil jedny z prvých ohybných batérií, ktoré by mohli dopomôcť zmeniť svet spotrebnej elektroniky. Predstavené ohybné batéria môže byť použité v hodinkách, športových náramkoch ale aj v rôznych druhoch nenáročnej spotrebnej elektroniky. So smartfónmi zatiaľ nie je možné počítať, nakoľko batérie nedokážu dlhodobo napájať energeticky náročnejšie zariadenia, medzi ktoré Panasonic zaradil aj inteligentné telefóny.

Na ohybných batériách už dlhšiu dobu pracujú aj ďalšie firmy ako napríklad LG a Samsung, pre ktoré predstavujú ďalšiu etapu vo vývoji nositeľnej elektroniky. Funkčný prototyp ohybnej batérie od Panasonicu má hrúbku len 0,55 milimetra a ohýbať ju je možné maximálne o 25 stupňov. Masovú výrobu ohybných batérií plánuje Panasonic spustiť v týchto dňoch a prvé sériovo vyrábané kusy by mohli byť záujemcom doručené už na konci októbra.

Batéria využíva klasické Li-Ion články a ponúkaná bude v troch rôznych veľkostiach s kapacitami 17,5 mAh, 40 mAh a 60 mAh, s nominálnym napätím 3,8 Voltu. Panasonic na svojej stránke zverejnil aj krivku, z ktorej je zrejmé, že batéria pri ohýbaní má takmer totožné vlastnosti s rovnakou batériou, ktorá ohybáná nebola.

Ako pre server BBC uviedol analytik Ben Wood z výskumnej spoločnosti CCS, ohybné batérie sú len začiatok. “Batérie samotné nevyriešia všetky výzvy pri návrhu výrobkov, nakoľko ostatné materiály a komponenty budú musieť byť takisto ohybné.”

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Panasonic #batérie #spotrebná elektronika #inteligentné zariadenia #ohybné batérie