Naplní Hyperloop očakávania? Testovať ho budú na budúci rok

Ešte síce nie je nič isté, no revolučná preprava ľudí systémom zvaným Hyperloop získava reálne kontúry. Prvú dráhu majú otestovať už na budúci rok.

16.10.2016 13:35
hyperloop Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Revolučný systém na prepravu osôb nadzvukovou rýchlosťou sa spomínal aj v súvislosti so Slovenskom. Americká spoločnosť HTT (Hyperloop Transportation Technologies) na jar tohto roka rokovala s predstaviteľmi slovenskej vlády o možnostiach vybudovania nového prepravného systému známeho pod označením Hyperloop. Hyperloop by mal prepravovať ľudí podobne ako potrubná pošta prepravuje zásielky. Systém pozostávajúci z uzatvoreného tunelu, v ktorom sa kapsuly s pasažiermi majú pohybovať na princípe magnetickej levitácie s minimálnym trením a pneumatickej dopravy, by mohol v budúcnosti spojiť napríklad Viedeň s Bratislavou či dokonca Budapešťou. Výsledkom rokovaní so slovenskou vládou bolo nezáväzné memorandum o porozumení, ktoré má len deklaratívny charakter.

Prvú testovaciu dráhu zrejme postavia v Dubaji

Spoločnosť HTT však nie je jedinou, ktorá sa usiluje zrealizovať pôvodnú víziu Elona Muska. Druhou, nemenej významnou firmou je Hyperloop One, takisto pôvodom zo Spojených štátov. Zatiaľ čo HTT má v pláne vybudovať prepravný systém v Spojených štátoch a v strednej Európe, Hyperloop One by mohol prvé testovacie jazdy zrealizovať na Blízkom východe. Jedným z dôvodov je nedávna investícia vo výške 50 miliónov dolárov, ktorú firma získala od dubajskej investičnej skupiny DP World Group, ktorej riaditeľ sa takisto stal jedným z členov predstavenstva Hyperloop One. V súčasnosti Hyperloop One dispnuje 160-miliónovým kapitálom, ktorý získal od štyroch investičných fondov.

Je možné predpokladať, že testovaciu dráhu postaví Hoperloop One v Spojených Arabských Emirátoch. Prvé testy je podľa agentúry Reuters možné očakávať v prvom štvrťroku 2017.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyperloop #HTT #Hyperloop One #Dubai