Počítačové systémy už dokážu rozpoznať reč rovnako presne ako ľudia

Microsoft sa pochválil v súčasnosti najdokonalejším systémom na rozpoznávanie ľudskej reči. Robí rovnako veľa chýb ako profesionálny zapisovateľ.

19.10.2016 14:40
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Možno ste si všimli, že hlasový asistent v mobile je z roka na rok inteligentnejší. Nie len, že rozumie viacerým frázam ale takisto presnejšie rozpoznáva text bez toho, aby poplietol slová alebo ich význam. Túto vlastnosť majú kognitívne systémy vďaka svojej schopnosti učiť sa a neustále sa zdokonaľovať.

Microsoft sa v týchto dňoch pochválil novým míľnikom, ktorý síce nie je natoľko prelomový ako ho firma prezentuje, avšak minimálne naznačuje trend, ktorým sa oblasť strojového učenia a rozpoznávania textu bude ďalej uberať. Výskumníci z Microsoftu oznámili, že ich systém rozpoznávania reči je v súčasnosti už rovnako presný, či niekedy dokonca presnejší ako u ľudí. Inak povedané, systém dokáže s rovnakou mierou chybovosti ako človek prepísať bežný rozhovor.

Počítače si s rozpoznávaním reči onedlho poradia lepšie než ľudia

Microsoft mieru chybovosti meral pri prepise viacerých náhodných telefonátov. Rovnakú úlohu mali aj profesionálni zapisovatelia, ktorí telefonát prepísali s rovnakým, či o čosi väčším počtom chýb. Rečou čísel – systém na rozpoznávanie reči dosiahol priemernú chybovosť 5,9 percenta. Tento míľnik ale nie je konečný a technologické firmy na čele s Google a Apple už teraz pracujú na tom, aby latku posunuli ešte o čosi vyššie. Systémy si budú musieť poradiť aj s inými jazykmi než len angličtinou, slangovými výrazmi, odlišnou intonáciou či rôznymi prízvukmi.

Vylepšený systém bude podľa Microsoftu onedlho používať aj jeho hlasová asistentka Cortana, s ktorou sa mohli zoznámiť používatelia operačného systému Windows a hernej konzoly Xbox One.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #umelá inteligencia #strojové učenie #rozpoznávanie reči