Umelá inteligencia bude pomáhať lekárom pri určovaní správnych diagnóz

Superpočítač Watson sa naučil porovnávať zdravotnú dokumentáciu s vedeckou lieteratúrou a najnovšími výskumami. Lekárom pomôže pri diagnostike komplikovaných chorôb.

20.10.2016 15:45
superpočítač, počítač, pc, procesor, CPU,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Aj ostrieľaní lekári s dlhoročnou praxou môžu pri diagnóze choroby pochybiť. V budúcnosti by im pri diagnostike ochorení mohla pomáhať umelá inteligencia. Takzvané kognitívne počítačové systémy, či inak povedané počítače so schopnosťou zdokonaľovať sa a učiť sa, v budúcnosti môžu byť nenahraditeľným pomocníkom nie len pre lekárov ale aj fyzikov, chemikov alebo výskumníkov vo farmaceutickom priemysle.

Superpočítač už napísal aj vlastnú kuchársku knihu s netradičnými receptami

Superpočítač Watson, ktorý je typickým príkladom učiaceho sa počítačového systému, sprostredkúva svoju umelú inteligenciu na rôzne účely. V nedávnej minulosti napríklad navrhol niekoľko netradičných receptov na pokrmy. Jedlá, ktorých ingrediencie počítač navrhol, predtým nikto nepoznal. Napriek tomu by mali byť mimoriadne chutné, keďže superpočítač vychádzal z rozsiahlych analýz miliónov receptov, surovín a ich chemického zloženia ako aj psychológie ľudských očakávaní.

Spoločnosť IBM, ktorá počítač zostrojila, sa najnovšie pochválila jeho ďalším možným využitím. Na niekoľko mesiacov bude pomáhať nemeckým lekárom z univerzitnej nemocnice v meste Marburg, ktorá sa špecializuje na vzácne choroby. Watson už analyzoval lekárske správy šiestich ľudí, IBM však zatiaľ neprezradilo nakoľko bola jeho diagnostika úspešná a presná.

Umelá inteligencia pomôže pri diagnóze komplikovaných chorôb

K výpočtovému výkonu superpočítača budú mať najneskôr do konca roka prístup nie len lekári z univerzitnej nemocnice ale takisto lekári zo siete súkromných nemocníc Rhon-Klinkum AG. “Nie je neobvyklé, ak k nám prichádzajú pacienti s tisíckami strán lekárskej dokumentácie, ktorej preštudovanie a zhodnotenie je mimoriadne náročné. V našom prípade práca pripomína hľadanie ihly v kope sena, keďže aj zanedbateľná informácia môže dopomôcť k presnej diagnóze,” uviedol pre server BBC profesor Jurgen Schafer z výskumného tímu, ktorý bude superpočítač využívať.

Watson bude v konkrétnom prípade spracovávať všetky informácie o vyšetreniach, ktoré pacient absolvoval, a porovnávať ich s odbornou literatúrou a najnovšími vedeckými poznatkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ibm #diagnóza #umelá inteligencia #ochorenia #superpočítač #Watson