Elon Musk plánuje pripojiť celý svet na rýchly satelitný internet

Elon Musk má ďalšie odvážne plány. Domácnosti plánuje pripojiť k extrémne rýchlemu internetu s rýchlosťou až 1 Gbit/s. Konektivitu majú zabezpečovať tisícky satelitov na obežnej dráhe Zeme.

19.11.2016 18:00
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosť SpaceX požiadala americký telekomunikačný úrad FCC o schválenie projektu, v rámci ktorého firma plánuje vypustiť na obežnú dráhu Zeme takmer 4500 satelitov v rôznych orbitálnych výškach. Cieľom je poskytovanie extrémne rýchleho internetového pripojenia pre domácnosti s rýchlosťou do 1 Gbit/s. Satelitné pripojenie by podľa SpaceX malo byť alternatívou k metalickej a optickej prípojke.

Internetové pripojenie majú zabezpečovať tisíce satelitov

Vo svojej žiadosti SpaceX popisuje jednotlivé fázy projektu, ktorý by sa mal začať v roku 2019 vypustením 800 satelitov, ktoré by mali pokrývať 15 až 60 stupňov severnej a aj južnej zemepisnej šírky tak, aby mohli pripojenie zabezpečiť obyvateľom Spojených štátov vrátane Portorika a Amerických Panenských ostrovov. Neskôr sa základňa rozšíriť o ďalších 800 satelitov, ktoré rozšíria pokrytie aj na územia v blízkosti rovníka. Každý zo satelitov by mal mať kapacitu 17 až 23 Gbit/s.

Na realizáciu celého projektu bude firma potrebovať minimálne 10 miliárd dolárov, ktoré by okrem samotných satelitov mali pokryť aj náklady na vybudovanie niekoľkých stoviek pozemných staníc, s ktorými budú satelity komunikovať v niekoľkých pásmach od 17,8 až do 30 GHz. Jednu miliardu dolárov by mal podľa denníka The Washington Post skytnúť Google.

Satelitné pripojenie bude extrémne rýchle a s nízkou odozvou

Každý zo satelitov by mal mať rozmery bežného osobného auta (4metre do dĺžky, 1,8 metra do šírky a 1,2 metra do výšky) a hmotnosť 386 kilogramov. Nachádzať by sa mali v relatívne krátkej vzdialenosti od povrchu Zeme, od 1150 až do 1325 kilometrov. Rýchlosť odozvy by mala byť preto porovnateľná s bežným káblovým pripojením v rozsahu 25 až 35 milisekúnd. Pre porovnanie, spoločnosť HughesNet prevádzkuje niekoľko satelitov poskytujúcich internetové pripojenie vo vzdialenosti až 35-tisíc kilometrov. Odozva pri takomto pripojení sa pohybuje v rádoch stoviek milisekúnd (približne 800 až 1000 ms).

Ako upozornil britský denník The Guardian, podobné technológie už niekoľko rokov vyvíjajú aj ďalšie firmy vrátane OneWeb či 200-miliónovej iniciatívy Internet.org, ktorá počíta s vypustením satelitov na obežnú dráhu s cieľom poskytovať pripojenie aj v najodľahlejších miestach planéty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #SpaceX #satelitné pripojenie #internetové pripojenie #satelity