Vyvinuli batériu, ktorú stačí nabíjať raz za týždeň na niekoľko sekúnd

Ak by smartfóny používali nový typ batérie, stačilo by ich raz za týždeň nabiť len na niekoľko sekúnd. Technológiu, ktorú predstavili americkí vedci, je ešte potrebné ďalej zdokonaľovať, no jej potenciál je zrejmý na prvý pohľad.

28.11.2016 07:00
superbatéria, University of Central Florida, Foto:
Vedcom z University of Central Florida sa podarilo vyvinúť nový typ batérie zo superkondenzátorov. Poháňať by mohla spotrebnú elektroniku.
debata (11)

Pravidelné a časté nabíjanie smartfónov a inej, batériou poháňanej, elektroniky už dnes ich majitelia vnímajú ako samozrejmosť. Výrobcovia sa síce všemožne snažia upraviť softvér a hardvér tak, aby hospodárnejšie narábal s energiou, no výsledok sa líši v rádoch jednotiek či maximálne desiatok percent. Väčšie zariadenia s väčším displejom a väčšou batériou, ktoré sú dnes v trende, automaticky neprináša aj väčšiu výdrž na jedno nabitie. Žiadne nabíjanie raz za týždeň sa preto nekoná. Aspoň do doby, kým budú mobily a tablety poháňať Li-Ion batérie. Tie majú navyše aj obmedzenú životnosť, ktorá sa pohybuje v rozpätí 500 až 1500 nabíjacích cyklov. Po určitom množstve nabíjacích cyklov batérie strácajú svoju kapacitu. U iPhonu Apple deklaruje 80 percentnú kapacitu batérie po zhruba 500 nabitiach.

Namiesto Li-Ion batérií superkondenzátory

Nástupcom súčasných batérií by mohli byť napríklad superkondenzátory, ktoré ale ešte stále nie sú prispôsobené na to, mohli byť použité v spotrebnej elektronike. Vedci budú musieť v prvom rade použiť nanomateriály s novou štruktúrou a vlastnosťami, ktoré by umožnili lepšie tvarovanie a prispôsobenie superkondenzátorov.

Americkým vedcom z University of Central Florida (skr. UCF) sa práve vďaka nanomateriálom podarilo vyvinúť miniatúrny superkondenzátor, ktorého vlastnosti sú ohromujúce. Batériu tohto typu je možné nabiť za niekoľko sekúnd, pričom naakumolovaná energia vystačí až na týždeň bežného používania zariadenia. Vedci svoj výskum publikovali v akademickom periodiku ACS Nano.

Kapacita nových batérií by sa nezmenšovala ani po 30-tisíc nabitiach

Superkondenzátory v batérii dokážu uchovávať veľké množstvo energie, navyše ich je možné s vysokou stabilitou a úrovňou bezpečnosti nabíjať viac ako 30-tisíc krát, a to bez toho, aby sa v nich prejavil pamäťový efekt, respektíve výraznejšie znížila ich kapacita. “Ak by sa superkondenzátory nahradili batérie, váš mobil by ste mohli nabiť za niekoľko sekúnd a používať viac ako týždeň bez potreby nabíjania,” uviedol Nitin Choudhary z výskumného tímu UCF. Vedci ale priznávajú, že nová technológia, zatiaľ nie je pripravená na komerčnú výrobu. Demonštruje však možnosti a smer, ktorým sa môžu budúce technológie vyvíjať.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #nanomateriál #batéria #superkondenzátor #University of Central Florida