Proti zlodejom v mori budú bojovať elektronické ustrice

Chovatelia ustríc vo Francúzsku majú novú zbraň v boji proti zlodejom, ktorí im každé Vianoce ukradnú tony ich produktu. Nasadia elektronické vysielače zamaskované ako ustrice, ktoré zalarmuje políciu, hneď ako ich niekto vyzdvihne z morského dna. Informoval o tom spravodajský server The Times.

08.12.2016 11:45
debata (1)

Nová firma Flex-Sense z La Rochelle, ktorá predstavila svoju „ustricu v utajení“ na trh minulý mesiac, už prijala objednávky v hodnote milión eur. Vysielač je zatvorený v bielom plastovom puzdre, ktoré je navrhnutý tak, aby priťahoval rovnaké morské riasy a kôrovce ako ustrice okolo neho.

„Umelá ustrica veľmi rýchlo splynie s okolím a stane sa neviditeľnou,“ povedal jeden zo spoluzakladateľov firmy Sylvain Dardenne. Batéria v zariadení vydrží 60 dní. Chovatelia ustríc na francúzskom atlantickom pobreží, rovnako ako miestna polícia, rok čo rok hľadajú spôsoby, ako zabrániť krádežiam. Ich počet v posledných rokoch stúpa, podľa čoho sa odráža aj ich cena.

V minulom roku pripravili zlodeji pred Vianocami a oslavami konca roka o vypestované ustrice takmer 1 500 producentov v oblasti juhozápadného Atlantiku. Tento rok v septembri ukradli zlodeji desať ton ustríc pri nájazde do vôd v oblasti Marennes-Oléron.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ustrice