Western Digital naplní pevný disk héliom. Má kapacitu až 14 TB

Hélium, ktoré nahrádza vzduch, umožňuje výrobcom umiestniť platne bližšie k sebe a minimalizovať aerodynamický odpor. Nový pevný disk s kapacitou 14 TB bude mať až osem magnetických platní a disponovať technológiou, ktorá ho diskvalifikuje pri použití v bežných počítačoch.

12.12.2016 07:00
pevný disk, hard drive, počítač, dáta, súbory,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Keď dcérska divízia spoločnosti Western Digital pred dvoma rokmi predstavila 6 a 8 terabajtové pevné disky plnené héliom, vzbudila na trhu veľký rozruch. V hermeticky uzatvorených obaloch pevných diskov, v ktorých sa namiesto vzduchu nachádza prchavý plyn s extrémne nízkou hustotou, sú rotujúce platne umiestnené bližšie pri sebe. Riedky plyn znižuje aerodynamický odpor pri pohybe platní, čo sa okrem iného prejaví aj na nižšej spotrebe. Už prvotné testy dokázali, že takéto disky spotrebujú o pätinu menej energie než bežné disky a produkujú menej tepla.

Namiesto vzduchu už len prchavé hélium

Počas minulého roka Western Digital predstavil druhú generáciu héliom plnených pevných diskov s kapacitou 10 terabajtov, tento rok firma kapacitu rozšírila postupne na 12 a 14 terabajtov. Pevné disky s touto kapacitou zatiaľ majú možnosť otestovať len vybrané firmy, na trh by sa mali oficiálne dostať až v prvej polovici budúceho roka.

V pevnom disku s kapacitou 14 TB bude rotovať osem magnetických platní, pričom pri zápise bude použitá technológia zvaná Shingled Magnetic Recording, pri ktorej je možné rozšíriť kapacitu diskov čiastočným prekrývaním zapisovaných stôp. Podobnú technológiu používa u pevných diskov tiež konkurenčný Seagate. Pokročilá technológia sa stará o to, aby zápis dát na platne bol aj napriek čiastočnému vzájomnému prekrývaniu čitateľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #pevný disk #hélium