Počítač s rozmermi kreditky bude poháňať notebooky aj televízory

Počítač Compute Card by mal byť súčasťou modulárnej spotrebnej elektroniky. Televízory a notebooky budú mať vďaka nemu primeraný výkon dlhšiu dobu a zastarávať budú pomalšie.

25.01.2017 07:00
Intel, Compute Card, počítač Foto:
Počítač Compute Card od Intelu má rozmery kreditnej karty.
debata (1)

Koľko výkonu môže ukrývať počítač veľkosti kreditnej karty? Dosť na to, aby poháňal najnovšiu elektroniku. Intel Compute Card je miniatúrnym počítačom, ktorý by v budúcnosti mohol byť súčasťou modulárnej elektroniky. Toto smerovanie naznačuje viacero výrobcov, ktorí sa čoraz aktívnejšie zapájajú do vývoja zariadení, ktorým doslova chýba výpočtová sila. Bude len na spotrebiteľovi, aby si vybral hardvér, vyhovujúci jeho potrebám. Platí to o modulárnych smartfónoch a rovnaká situácia môže nastať aj pri televízoroch, notebookoch a ďalších zariadeniach.

Počítač s rozmermi kreditky bude poháňať televízory a notebooky

Inak povedané, človek si za „pár“ eur kúpi notebook a za ďalších niekoľko desiatok eur krabičku, v ktorej sa bude ukrývať všetok potrebný hardvér – od procesora, pamäte, grafickej karty, SSD disku a bezdrôtového komunikačného rozhrania vrátane Bluetooth a Wi-Fi. Ak po niekoľkých rokoch výkon počítača stačiť nebude, stačí z neho vytiahnuť spomínanú krabičku a nahradiť ju novšou. To môže byť zaujímavé nie len pri notebookoch, ale napríklad aj pri inteligentných televízoroch, ktoré síce majú čoraz viac funkcií, no výkon po dvoch-troch rokoch zaostáva. Vďaka modulárnemu hardvéru môže byť pravidelná dvoj-trojročná výmena televízora minulosťou.

Intel ukázal, ako môže takéto zariadenie vyzerať. Compute Card má rozmery 95 × 55 × 5 milimetrov, teda zhruba toľko ako päť kreditných kariet položených na sebe. Disponuje len jediným USB portom (špeciálny variant USB-C plus extension), ktorý slúži najmä na pripojenie počítača k hlavnému kusu hardvéru. V ňom sa už môžu nachádzať klasické USB porto, PCIe rozhranie, HDMI a DisplayPort konektor.

Spoluprácu s Intelom, ktorý plánuje zariadenia typu Compute Card dlhodobo vyvíjať, už ohlásili napríklad firmy Dell, HP, Lenovo a Sharp. Intel zároveň priznal, že Compute Card je priamym nástupcom počítača Compute Stick, ktorý bude firma vyrábať zrejme len do budúceho roku. Cenu počítača a presné špecifikácie Intel zatiaľ tají. Odhalí ich zrejme v júni tohto roka a ukáže aj reálne zariadenia, v ktorých ho bude možné použiť.

Malé, nevýkonné ale extrémne lacné

Miniatúrne počítače sú hitom posledných dvoch či troch rokov. Sú extrémne lacné a študentom môžu pomôcť, aby prenikli viac do tajov programovania. Raspberry Pi je toho najlepším dôkazom. Počítač, ktorého sa po svete predalo niekoľko desiatok miliónov kusov síce nie je nijako výkonný, no nainštalovať naň možno zjednodušenú distribúciu operačného systému Linux a používať ho pri ovládaní robotov, multimediálnych centier v domácnosti a podobne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Intel #Compute Stick #modulárny počítač #Compute Card