Vedci skúmajú materiály na získavanie energie rozkladom vody

Ľahšie získanie vodíka ako výdatného energetického zdroja má umožniť nová technológia rozkladu vody, na ktorej vývoji budú nasledujúcich sedem rokov pracovať vedci z Regionálneho centra pokročilých technológií a materiálov (RCPTM) Univerzity Palackého v Olomouci.

03.02.2017 15:00
debata

Vedci pripravujú takzvané hybridné nanomateriály na báze oxidov kovov, ktoré sú schopné rozkladať vodu na kyslík a vodík pomocou slnečného žiarenia. Skúmané hybridné štruktúry majú zvýšiť účinnosť fotokatalytických javov, a teda aj objem vyrábaného vodíka, ktorý je považovaný za energetický zdroj budúcnosti. Nové technológie by sa potom vďaka tomu mohlo podariť ľahšie zaviesť do praxe.

„Okrem mnohých výhod, ako je predovšetkým nízka cena, atoxicita, dostupnosť vo veľkom meradle alebo chemická stabilita, vykazujú tieto materiály niektoré nedostatky, ktoré zatiaľ znemožňujú ich veľkokapacitné uplatnenie pri produkcii zelenej a lacnej energie,“ upozornil riaditeľ RCPTM Radek Zbořil. Vedci sa preto budú snažiť tieto nedostatky odstrániť pomocou kombinácie oxidov kovov s nanokryštalickými materiálmi, ktoré v RCPTM už dlhšiu dobu študujú.

Zhruba pätnásťčlenný tím RCPTM sa stane súčasťou medzinárodnej výskumnej siete, ktorá prepojí elitné skupiny nanomateriálového výskumu z celého sveta. Na riešenie projektu budú spolupracovať napríklad výskumníci z USA, Dánska, zo Švajčiarska, z Francúzska alebo Južnej Kórey. V Košiciach sa bude časť vedcov venovať materiálovému výskumu a časť sa zameria na aplikácie vo fotoelektrochémii a v obnoviteľných zdrojoch energie.

Tím vedie svetovo rešpektovaný vedec v oblasti materiálovej chémie, fotoelektrochémie a obnoviteľnej energie Patrik Schmuki. „Verím, že novovzniknuté laboratórium so špičkovými pracovníkmi a s prvotriednym vybavením povedie k zintenzívneniu výskumu v tejto veľmi dôležitej oblasti. Produkcia vodíka z obnoviteľných zdrojov, ako sú slnko a voda, predstavuje vzhľadom k ustavičnému nárastu svetovej populácie a jej závislosti od fosílnych palív nielen vedeckú, ale celospoločenskú výzvu,“ podotkol Schmuki.

Regionálne centrum pokročilých technológií a materiálov na Prírodovedeckej fakulte Olomouckej univerzity, ktoré je vybavené špičkovým elektrónovým mikroskopom, bolo vybudované vďaka dotácii z európskych fondov. Pôsobí v ňom zhruba stovka vedcov z viacerých krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #technológie #vodík #nanomateriály