Vyvinuli čip, vďaka ktorému bude rozpoznávať reč aj jednoduchá elektronika

Spotreba energie už nebude hlavnou prekážkou pri rozpoznávaní reči v jednoduchých zariadeniach, ktoré nepretržite fungujú niekoľko mesiacov. Nový čip spotrebuje len zlomok energie oproti konvenčnému softvérovému rozpoznávaniu reči.

14.02.2017 08:00
čip, počítač, procesor, výroba Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Už onedlho ľuďom porozumie aj úplne jednoduchá elektronika. Vedcom z amerického inštitútu MIT (pozn. Massachusetts Institute of Technology) sa podarilo vyvinúť špeciálny nízkonapäťový čip, ktorý na rozdiel od bežne využívaného softvérového rozpoznávania reči spotrebuje len zlomok energie. Spotreba čipu sa má pohybovať od 0.2 do 10 miliwattov, zatiaľ čo bežný smartfón pri rovnakej úlohe, a v závislosti od počtu analyzovaných slov, spotrebuje v priemere až 1 Watt. „Pri bežnom použití to znamená úsporu energie na úrovni 90 až 99 percent, vďaka čomu môže byť rozpoznávanie reči dostupné aj pre relatívne jednoduchú elektroniku,“ uvádza MIT.

Rozpoznávanie reči môže byť ďalšou etapou vo vývoji zariadení pripojených na internet, ktoré dokážu využívať energiu z okolia a fungovať nepretržite niekoľko mesiacov. „Hlasový vstup sa stane prirodzeným komunikačným rozhraním pre veľké množstvo inteligentných zariadení a nositeľnej elektroniky,“ myslí si Anantha Chandrakasan z výskumného tímu MIT. Naráža na to, že miniaturizácia zariadení so sebou prinesie nové nároky na spôsob zadávania, ale aj spracovávania údajov. Namiesto odosielania rozsiahleho balíka hlasových dát na vzdialené servery sa očakáva, že mnohé zariadenia budú hlasový vstup analyzovať svojpomocne. Čip by mal neustále načúvať okoliu a akonáhle identifikuje hlas, aktivuje rozpoznávanie reči. V súčasnosti disponuje databázou s viac ako 145-tisíc slovami.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #internet vecí #IoT #spotrebná elektronika #rozpoznávanie reči