Cestovné pasy nahradí biometria. Novú technológiu už testujú aj v Paríži

Pohovor s imigračným úradníkom by onedlho mohli nahradiť kontrolné boxy, v ktorých by cestujúci odovzdal viaceré svoje biometrické údaje. Nový automatizovaný systém plánujú celoplošne využívať v Austrálii aj v niektorých európskych krajinách.

17.02.2017 07:00
odtlačky, odtlačky prstov, daktyloskopia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Predstavte si, že pri cestovaní už nebudete potrebovať cestovný pas ani občiansky preukaz. Identitu cestujúcich bude v budúcnosti možné spoľahlivo overiť len za pomoci biometrie. Odtlačky prstov a ďalšie biometrické údaje uložené v čipe v cestovnom pase je pritom už dnes povinné odovzdať imigračným úradníkom pri vstupe do niektorých krajín. Onedlho by k nim mohol pribudnúť aj sken očnej sietnice a pokročilý systém rozpoznávania tváre. Vyspelý identifikačný systém už dnes testujú na viacerých európskych a svetových letiskách.

O pokročilú biometriu majú najväčší záujem v Austrálii

Najväčší záujem o pokročilú biometriu na letiskách má Austrália. Austrálska vláda v januári oznámila, že do roku 2020 plánuje zautomatizovať bezpečnostné kontroly na všetkých svojich letiskách. S využitím biometrie by mohla odbaviť až 90 percent všetkých cestujúcich, ktorí by pri prvej návšteve krajiny museli odovzdať viacero biometrických údajov. Pri viacnásobnom vstupe by potom kontrola mala byť nie len rýchlejšia, ale aj spoľahlivejšia. Viacero bezpečnostných expertov však už vyjadrilo pochybnosti nie len na margo efektivity zberu a využitia biometrie, ale aj uchovávania údajov a transparentnosti celého kontrolného procesu.

Ku krajinám, ktoré už pokročilú biometriu testujú, sa v týchto dňoch pridalo Francúzsko, ktoré v súvislosti s útokmi v Paríži a Nice sprísnilo bezpečnostné kontroly na letiskách. Vláda požaduje, aby boli údaje o všetkých pasažieroch zaevidované a archivované, kvôli čomu sa výrazne predlžujú čakacie doby na odbavenie. Kontrolný mechanizmus, ktorého súčasťou je viacfaktorové overovanie identity, by mohlo tento problém vyriešiť. V súčasnosti jedinou jeho alternatívou je automatizovaný systém Parafe, dostupný na parížskych letiskách Orly a Charles de Gaulle. Využívať ho však môžu len držitelia francúzskych biometrických pa­sov.

Nie len odtlačky, ale aj sken sietnice a fotka tváre

Prevádzkovateľ parížskych letísk, spoločnosť Groupe ADP, začal v testovacej prevádzke využívať softvér, ktorý okrem odtlačkov prstov spracúva aj fotografie tváre a podľa možností môže do databázy uložiť a pri kontrole aj porovnávať získaný sken sietnice oka. Cestujúci by tak vôbec nemuseli prísť do kontaktu s imigračnými úradníkmi. Úplne by ich nahradili uzavreté kontrolné boxy, do ktorých cestujúci vstúpi za účelom odobratia o overenia biometrických údajov. Či je takýto systém naozaj efektívny a dostatočne spoľahlivý, ukážu až podrobné analýzy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #odtlačky prstov #biometria #kontrola na letisku