Elon Musk plánuje prepojiť mozog s umelou inteligenciou

Startup Neuralink bude vyvíjať zariadenia, ktoré ľuďom umožnia lepšie využiť umelú inteligenciu a zlepšiť pamäť. Mozgové implantáty môžu pomôcť aj pri zmiernení príznakov niektorých chorôb.

29.03.2017 08:00
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Po elektromobiloch, hromadnej preprave do vesmíru a projekte Hyperloop Elon Musk poodhalil ďalšiu zo svojich futuristických vízií. Založil startup Neuralink, ktorý bude hľadať spôsob ako prepojiť mozog s počítačom. Človek podľa Muska musí držať krok s umelou inteligenciou a je preto na čase, aby existovalo rozhranie, ktoré mu umožní s počítačom komunikovať efektívnejšie než doposiaľ.

Musk sa už viackrát nechal počuť o spôsobe, akým by mohli byť ľudia prepojení s počítačom. Počas minulého roka na konferencii Code Conference spomenul akýsi neurónový povraz v podobe mozgového implantátu, ktorý by človeka spojil s počítačom. Následne by mu mohol zadávať príkazy už len myšlienkami.

Implantáty zlepšia pamäť a potlačia príznaky epilepsie

Podľa denníka The Wall Street Journal bude Neuralink okrem iného vyvíjať implantáty, ktoré by ľuďom priniesli nové možnosti využitia umelej inteligencie, zlepšili ich pamäť alebo pomohli pri už spomínanom ovládaní počítača myšlienkami. Ďalší výskum by mohol smerovať k využitiu implantátov pri zmiernení príznakov epilepsie, Parkinsonovej choroby a ďalších neurodegenera­tívnych chorôb.

Najväčším problémom je však aj naďalej invazívnosť prípadného zákroku, pri ktorom sa musí pod lebečnú kosť umiestniť zariadenie stimulujúce vybrané časti mozgu. To je zároveň jedným z dôvodov, prečo lekári k podobným zákrokom pristupujú opatrne a sporadicky. Použitie mozgového implantátu v súčasnosti pripadá do úvahy len, ak lekári nemajú inú možnosť liečby pacienta.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #implantát #startup #Elon Musk #Neuralink