Vývoj sexuálnych robotov sa vymyká spod kontroly, varujú vedci

Vývoj sexuálnych robotov, ktoré vedia "rozprávať", žmurkajú očami a dokonca podľa ich výrobcov oplývajú umelou inteligenciou a vedia sa učiť, zašiel priďaleko a treba ho začať kontrolovať. Zhodli sa na tom účastníci výročnej konferencie Americkej asociácie pre rozvoj vedy (AAAS), o ktorej cez víkend informovala britská BBC.

15.02.2020 12:32
debata (33)

Ako na konferencii uviedla Christine Hendren z Duke University v Durhame v Severnej Karolíne, tieto technológie sú celosvetovo mimo dohľadu vládnych agentúr, pretože tie sa podľa nej „hanbia“ sa nimi zaoberať.

„Ide o veľa. Niektoré roboty sú naprogramované tak, aby protestovali, čím sa vytvára scenár znásilnenia. Niektoré sú vyrobené tak, aby vyzerali ako deti. Jeden ich výrobca v Číne je sám pedofilom, k čomu sa priznáva a hovorí, že toto zariadenie je prevenciou proti tomu, aby ublížil naozajstnému dieťaťu,“ vymenúva Hendren nebezpečenstvá takýchto produktov.

Podľa Kathleen Richardson, ktorá vyučuje predmet „Etika a kultúra robotov a umelej inteligencie“ na De Montfort University v anglickom Leicestri, je potrebné okrem iného zakázať výrobcom takýchto zariadení, aby pri ich propagácii používali argumentáciu, podľa ktorej ich výrobky dokážu v značnej miere nahradiť živých ľudí.

„Tieto firmy hovoria: ‚Nemáte priateľku? Nemáte životnú partnerku? Nevadí, my vám vyrobíme robotku.‘ Pritom vzťah s priateľkou je založený na intimite, náklonnosti a reciprocite. A to sú veci, ktoré stroje nevedia vynahradiť,“ cituje BBC Kathleen Richardson.

Okrem toho je podľa nej veľmi nebezpečné aj to, že používanie takýchto robotov – vlastne výlučne robotiek, keďže nie je známe, že by sa takéto produkty vyrábali aj v mužskom prevedení – iba ďalej „normalizuje myšlienku, že ženy sú len sexuálne objekty“.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #sexuálne roboty