Ikea už predáva aj lacný senzor kvality ovzdušia. Stojí len 12 dolárov

Inteligentný senzor Vindriktning stojí len 12 dolárov a vo vzduchu deteguje častice s veľkosťou od PM2.5. Zatiaľ je v predaji len v Spojených štátoch.

11.06.2021 06:00
Vindriktning, Ikea Foto:
Detektor kvality ovzdušia Ikea Vindriktning.
debata

Ak v domácnosti vlastníte čističku vzduchu, o meranie kvality ovzdušia v miestnosti sa zaujímať nemusíte. Čistička sa o to postará sama a akonáhle v ovzduší zachytí väčšie znečistenie, budete na to upozornení vyššou hlučnosťou pri intenzívnejšom filtrovaní vzduchu. Väčšina čističiek dokáže vo vzduchu zachytiť čiastočky s veľkosťou PM10 a PM2.5, ktoré dokážu účinne odfiltrovať pomocou viacnásobných filtrov pevných častíc. Ikea len prednedávnom predstavila vlastnú čističku vzduchu, ktorá je extrémne lacná. Za bezmála 50 eur však neponúka takú efektivitu čistenia vzduchu, ako drahší konkurenti, navyše filtre je potrebné meniť častejšie, čím sa výsledná cena pri ročnej prevádzke navýši.

Ikea v týchto dňoch zbierku zariadení doplnila o senzor kvality ovzdušia. Načasovanie spustenia predaja nemohlo byť lepšie. Senzor síce nedokáže vo vzduchu detegovať baktérie a vírusy, no v čase, keď ľudí úzkostlivo zaujíma, aký vzduch v domácnosti dýchajú, bude o tento lacný 12-dolárový doplnok veľký záujem. Senzor s krkolomným názvom Vindriktning je zatiaľ v predaji len v Spojených štátoch a dokáže vo vzduchu zachytiť čiastočky s veľkosťou od PM2.5. Čiastok s touto veľkosťou obsahujú napríklad výfukové plyny alebo dym. Senzor na kvalitu ovzdušia upozorňuje svetelnou signalizáciou. Zelená farba znamená, že úroveň častíc PM2.5 vo vzduchu je nízka, oranžová znamená, že úroveň je prijateľná a červená varuje pred nevhodným ovzduším.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #kvalita ovzdušia #inteligentný senzor #Vindrikning