Prvá slovenská elektronická súčiastka do počítača má dnes 65 rokov

Presne pred 65 rokmi, 15. októbra 1956, vznikla na Slovensku prvá elektronická súčiastka pre počítač.

15.10.2021 09:25
suciastka Foto:
Nelineárne jednotky analógového počítača.
debata (53)

Skonštruoval ju priekopník informatiky a výpočtovej techniky z Laboratória teoretickej a aplikovanej mechaniky Slovenskej akadémie vied Ivan Plander. Názov súčiastky bol Počítací zosilňovač (výpočtovej jednotky analógového počítača) a tvoril základ budúceho prvého analógového počítača.

seashell small Čítajte aj Kanadskí vedci sa inšpirovali perleťou a vytvorili nerozbitné sklo

„Zosilňovač sa skladal z dvoch spojených častí. Zo striedavého zosilňovača a jednosmerného zosilňovača. Spolu vytvorili presný počítací zosilňovač so zosilnením sto miliónkrát. Pomocou neho boli následne navrhnuté základné výpočtové jednotky analógového počítača tzv. Sumátor a Integrátor,“ vysvetľuje vedúci Múzea počítačov vo Výpočtovom stredisku Centra spoločných činností SAV Martin Šperka.

Realizácia s použitím pomocného striedavého...
Nákres zapojenia jednosmerného zosilňovača...
+2Konštruktér Ivan Plander.

Po skonštruovaní základných výpočtových jednotiek bol navrhnutý celý analógový počítač, ktorý zaradili do prevádzky v roku 1958 v Slovenskej akadémii vied a pracoval do roku 1970. Slúžil na výpočty parametrov pohyblivých strojov a na ich modelovanie pri práci.

Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Čítajte aj Test: Vyskúšali sme čističku, ktorá zo vzduchu odstráni aj koronavírus

Počítal napríklad kmitanie zalomených hriadeľov motorov, pružné uloženie inkubátora v sanitke, pružné uloženie motorov, ale aj mechanické vlastnosti uhlíkových materiálov pre elektrotechniku. Jeho výhodou bolo, že výpočtová jednotka bola v počítači zobrazená hodnotou 100 V. Pre porovnanie, výpočtová jednotka počítača francúzskej výroby DJINN, ktorý bol v roku 1957 už ako používaný zakúpený do SAV, mala hodnotu len 10V, teda nižšiu presnosť.

dron, svetelná šou Čítajte aj Drony padali v Číne z neba. Svetelná šou sa zmenila na pohromu

„Častým problémom československých vedcov v tom čase boli embargá a devízové prostriedky, ktoré Planderov analógový počítač obišiel vlastnou konštrukciou. Plander ešte pre ‚svoj‘ počítač navrhol a skonštruoval nelineárne jednotky, napríklad násobičky, ktoré počítač DJINN nemal. Je dobré si uvedomiť, že v roku 1956 pracovali v Čechách celé tímy odborníkov na vývoji počítačov a na Slovensku to bol len jeden vedec, aj to v tom čase ešte len doktorand na SAV Ivan Plander,“ zdôrazňuje prínos konštruktéra Plandera zakladateľ Múzea počítačov Štefan Kohút.

Analógový počítač je dnes vystavený v Múzeu počítačov Centra spoločných činnosti SAV na Patrónke v Bratislave a je jeho najvzácnejším a najstarším exponátom.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #vedci #SAV #projektant #súčiastka