Vedci vyvinuli nový najľahší pevný materiál na svete

Vedci z Technickej univerzity v Hamburgu vytvorili špeciálny materiál, ktorý má prívlastok najľahší. Nesie označenie aerografit a jeho hlavnú zložku tvorí vzduch a uhlíkové vlákna.

15.07.2012 19:25
najľahší pevný materiál, caltech Foto:
Aerografit je výrazne ľahší než materiál vytvorený z dutých trubíc z niklofosforu (na obrázku).
debata (3)

Vďaka spolupráci Kalifornského technologického inštitútu a Kalifornskej univerzity sa v novembri minulého roka podarilo vedcom vyvinúť najľahší pevný materiál na svete s hustotou 0,9 miligramu na centimeter kubický, ktorý bol približne 100-krát ľahší ako penový polystyrén. Materiál mal štruktúru mriežky s tenkými dutými trubičkami vyrobenými z niklofosforu, ohnutými do takého tvaru, aby sa na uzloch prepájali s ďalšími článkami a vytvorili tak trojdimenzionálny útvar. Okolie medzi trubičkami bolo vyplnené vzuchom. V podstate išlo o mriežku tvorenú zo vzájomne prepojených dutých trubičiek s hrúbkou steny 100 nanometrov, ktorá je tisíckrát tenšia než ľudský vlas.

V týchto dňoch sa na pôde Technickej univerzity v Hamburgu zrodil nový materiál, ktorý si na svoje konto pripísal prívlastok najľahší. Takzvaný aerografit tvorí z veľkej časti vzduch, ktorý zapĺňa až 99,99 percent objemu a duté porézne trubičky vyrobené z uhlíkových vlákien. Aerografit je údaje dostatočne pevný a pružný, navyše s pamäťovým efektom, ktorý zabezpečí, že po deformácii sa materiál vráti do pôvodného stavu. Materiál, ktorý je podľa vedcov veľmi stabilný, má extrémne nízku hustotu na úrovni 0,2 miligramu na kubický centimeter so stenou s hrúbkou 15 nanometrov. Špecifikom aerografitu je jeho elektrická vodivosť, ktorá rozšíri možnosti jeho použitia napríklad v elektrotechnike.

3 debata chyba