Už aj Mercedes-Benz plánuje účtovať 'predplatné' za vylepšenie vlastností vozidla

Od majiteľov vybraných modelov si bude Mercedes-Benz pýtať ročný poplatok za zrýchlenú akceleráciu z 0 na 100 km/h.

29.11.2022 06:05
Mercedes-Benz - logo Foto:
Mercedes-Benz - logo
debata (2)

Pomaly ale isto prichádza doba, keď si budeme spotrebiče, ale aj automobily kupovať len so základnou funkčnou výbavou. Neznamená to ale, že viac toho nedokážu. Práve naopak. Výrobcovia objavili nový spôsob, ako dlhodobo “útočiť” na peňaženky svojich klientov. Okrem jednorazovej platby za nákup elektroniky či vozidla budú zákazníkom účtovať aj akési funkčné príplatky. Výmenou za mesačný alebo ročný poplatok im aktivujú prémiové funkcie. Má to aj svoje výhody. Pri nákupe sa nebudete musieť ihneď rozhodnúť, či si radšej priplatíte za niečo, čo možno ani nebudete potrebovať. Zakúpenie výrobku v “základnej výbave” s možnosťou dodatočného rozšírenia cez softvérovú aktualizáciu tak dáva zmysel.

Príplatky bude účtovať aj Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je ďalšou automobilkou, ktorá prelomila tabu a nechala sa inšpirovať výrobcom elektromobilov Tesla ako aj konkurenčným BMW. Obe automobilky už ponúkajú svojim zákazníkom predplatné na vybrané funkcie vo vozidle. Zákazník si môže za mesačný poplatok u BMW aktivovať napríklad vyhrievanie sedačiek, autonómne funkcie alebo prémiovú dátovú konektivitu. Mercedes-Benz na rozdiel od BMW plánuje americkým klientom ponúkať zrýchlenie z 0 na 100 o jednu sekundu. Ani zďaleka to však nebude lacné. Ročný poplatok má byť až na úrovni 1200 dolárov. Elektromobil Mercedes-EQ 350 SUV tak namiesto pôvodných 6,2 dokáže z nuly na sto zrýchliť za 5,2 sekundy.

Nie všetci sú však s novým systémom spoplatnenia spokojní. Oprávnene. Mercedesu a BMW vyčítajú, že chcú zákazníkov skasírovať hneď dvakrát. Prvýkrát pri samotnej kúpe a druhýkrát pri mesačnom poplatku za hardvér, ktorý je už v automobile od výroby prítomným a zákazník si zaň pravdepodobne už raz zaplatil pri nákupe vozidla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #BMW #Mercedes-Benz #Tesla #predplatné