Muskova firma Neuralink bude ľuďom do mozgov implantovať čipy. Dostala zelenú od americkej FDA

Americký úrad FDA firme Elona Muska umožní spustiť klinické testovanie mozgových implantátov, ktoré majú ľuďom prinavrátiť zrak a pohyblivosť.

27.05.2023 08:30
Neuralink, mikročip, implantát Foto:
Pomocou malého rezu do lebky sa do mozgu vloži mikročip s elektródami.
debata (6)

Zakladateľ spoločnosti Neuralink, miliardár Elon Musk, už pred niekoľkými rokmi hovoril o svojej vízii vylepšenia schopností ľudí, či kompenzáciu rôznych postihnutí pomocou mozgových implantátov. Teraz mu americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv FDA údajne schválil spustenie klinickej štúdie, v ktorej bude ľuďom do mozgu implantovať čipy. V úvodnej fáze chce Neuralink osloviť ľudí s postihnutím, ktorým chce pomocou čipov prinavrátiť zrak a pohyblivosť končatín po ochrnutí.

Informácie o schválení klinickej štúdie zatiaľ nie sú potvrdené. FDA sa k celej veci odmietla vyjadriť, a tak sa verejnosť musí spoliehať len na informácie zverejnené Elonom Muskom. Ako pripomenula agentúra Reuters, FDA už v minulosti spoločnosti Neuralink kvôli bezpečnostným obavám odmietla vydať povolenie na začatie testov. Čipy, ktoré boli navrhnuté tak aby signály z mozgu prenášali cez Bluetooth priamo do zariadení, preto firma zatiaľ skúšala len na opiciach.

Neuralink na svojom Twitteri uviedla, že onedlho sprístupní formulár, cez ktorý sa budú môcť do klinickej štúdie prihlasovať prví záujemcovia. Ako firma píše na svojej stránke, počas testovania je pre ňu prvoradá bezpečnosť, dostupnosť a spoľahlivosť. Odborníci však varujú, že predtým, než budú podobné mozgové implantáty sprístupnené širšej verejnosti, bude potrebné ich rozsiahle testovanie aby sa preukázala ich technická vyspelosť a dodržiavanie etických štandardov.

Vývoj mozgových implantátov Neuralink bol od začiatku plný kontroverzií. Firma sa kvôli snahe o urýchlené získanie povolenia úradom FDA rozhodla rozšíriť experimenty na zvieratách. Jej praktiky sa stali aj predmetom federálneho vyšetrovania, ktoré malo zistiť, či firma neporušovala zákon o ochrane zvierat (ang. Animal Welfare Act). Počas testovaní mikročipov totiž usmrtila dovedna 1500 zvierat.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #FDA #Neuralink #mozgový implantát #mozgový čip