Vedci začnú testovať lacný liek na srdce

mq, Pravda | 02.10.2008 13:33
Ľudia, ktorým hrozí vyššie riziko infarktu či mŕtvice, sa už o pár rokov dočkajú lacného, zato účinného lieku. Tableta kombinujúca štyri rôzne lieky by mohla znížiť úmrtia na infarkty až o polovicu a práve tento týždeň sa dostáva do prvej fázy klinických testov na ľuďoch.

Takýto liek, ktorý stačí užívať len raz denne, bol snom lekárov po mnohé roky. Je vyrobený z lacných liekov, ako je napríklad aspirín, a preto veľké farmaceutické firmy nemali záujem o jeho výrobu. Teraz sa však vytvoril medzinárodný tím vedcov podporovaný britským fondom Wellcome Trust a nadáciou British Heart Foundation, ktorý je len niekoľko rokov od toho, aby sa táto pilulka „štyri v jednom“ dostala do lekární. Informoval o tom britský denník Guardian.

Medzičasom sa totiž vedcom podarilo preklenúť problémy so spojením štyroch účinných látok do jednej tabletky, ktorú pokrstili Červené srdce a ktorú už vyrobila indická farmaceutická firma Dr Reddy's. Teraz vedecký tím hľadá dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnia na klinických testoch. Prvé kolo bude trvať dvanásť týždňov a zúčastní sa na ňom sedemsto ľudí. Ak všetko pôjde podľa plánu, ďalšie kolo testov sa začne na konci budúceho roka na vzorke päť- až sedemtisíc dobrovoľníkov.

Typickým užívateľom lieku Červené srdce bude 55-ročný muž alebo o niečo staršia žena, ktorí fajčia. Práve fajčenie, nadváha a nedostatok telesnej aktivity sú hlavnými príčinami vzniku srdcovo-cievnych chorôb.

V súčasnosti lekári najmä ľuďom, ktorí už prekonali infarkt, predpisujú kokteil až štyroch alebo viacerých liekov. Napriek tomu, že tieto lieky sú bežne dostupné, mnoho ľudí lekára nevyhľadá. Iní si nevedia zvyknúť na viacfázový režim ich užívania.

Výskum viedol Anthony Rodgers z Univerzity v Aucklande, ktorý uviedol, že bolo dosť ťažké dostať sa vo vývoji lieku až takto ďaleko. „Stratili sme niekoľko rokov prehováraním (farmaceutických) firiem, aby sa projektu chopili. Rokovania však nikam neviedli. V základe ich obchodný model stojí na tom, že chcú, aby ľudia minuli stovky libier za najnovší liek na trhu. Pilulku, ktorá znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení o polovicu a stojí 20 libier za rok, chápu ako hrozbu,“ povedal Rodgers pre Guardian.

V tablete Červené srdce sa nachádza aspirín, statíny na zníženie cholesterolu a dve látky na zníženie krvného tlaku.