Ploštice posteľné môžu prenášať infekcie

Reuters, ČTK, mq | 13.05.2011 13:16
ploštica posteľná Foto:
Uhryznutie plošticami počas spánku nespôsobuje len nepríjemné svrbenie. Podľa najnovších zistení môžu ploštice prenášať infekcie, ktoré sú navyše odolné proti antibiotikám.
Klasické ploštice posteľné prenášajú baktérie odolné proti antibiotikám, zistili kanadskí vedci. Tento objav je podľa nich prekvapujúci, pretože až dosiaľ sa experti domnievali, že nepríjemný hmyz nedokáže prenášať infekcie.

Vedecký tím nemocnice vo Vancouvri robil výskum v chudobnej štvrti mesta, kde ustavične stúpa tak zamorenie plošticami, ako aj počet prípadov nákazy baktériami odolnými proti antibiotikám. Doktor Marc Romney s kolegami sa rozhodol zistiť, či tieto dve veci spolu súvisia. Odobral ploštice z oblečenia a kože chorých pacientov a nechal ich otestovať. Zistilo sa, že ploštice prenášajú dva typy baktérií, ktoré sú odolné proti liekom.

„Bol som celkom prekvapený. Historicky dosiaľ neboli ploštice spájané s infekciami,“ povedal Romney. Vedci už podľa neho ploštice testovali, či nemôžu prenášať ochorenia šírené krvou, ako je žltačka alebo vírus. Až doteraz však nebolo hlásené, že by infekcie prenášali.

Problémy s plošticami, ktorých uhryznutie spôsobuje nepríjemné svrbenie, pritom v posledných rokoch zaznamenal celý rad svetových metropol a v USA sa v súvislosti s týmto hmyzom začalo vlani hovoriť dokonca o invázii. V New Yorku sa kvôli nim napríklad museli zavrieť predajne značiek Nike, Victoria Secret a Abercrombie & Fitch. Problémov neboli ušetrené ani hotely, obchody s nábytkom, kancelárske budovy, čistiarne či kiná. Ploštice sa rozšírili aj v nemocniciach, domovoch dôchodcoch a stretli sa s nimi aj majitelia výletných lodí, o bežných domácnostiach ani nehovoriac.

Ploštice posteľné (Cimex lectularius) sú malé, ploché, bezkrídle tvory podobné bzdochám, ktoré sa živia ľudskou krvou. Obete napádajú v spánku. Pred svetlom sa skrývajú na tmavých miestach, v štrbinách, čalúnení, za nábytkom, v matracoch či pokrývkach alebo za obrazmi a v elektrických zásuvkách. Ploštice navyše prežijú dlhé obdobie bez potravy. Na hostiteľa údajne dokážu čakať aj rok. Navyše je technicky aj finančne dosť náročné sa ich zbaviť. Odporúča sa preto najmä pravidelné, dôkladné čistenie interiéru, pranie posteľnej bielizne a hĺbkové čistenie matracov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ