Microsoft predstavil svoj doposiaľ najlepší internetový prehliadač

Tomáš Švec | 17.03.2011 12:02
Internet Explorer 9 Foto:
Deviata verzia Internet Explorera prichádza na trh po dvoch rokoch vývoja.
Dva roky trvalo Microsoftu, kým ponúkol užívateľom systému Windows novú verziu internetového prehliadača Internet Explorer. Nová, a snáď aj prelomová verzia, je už deviatou v poradí. Kvalitou je pripravená konkurovať Firefoxu, Chromu alebo Opere. Zároveň chce držať krok s novými trendami. Užívatelia Windows XP si ju však na svojom počítači nespustia.

Len pred niekoľkými dňami spoločnosť spustila špeciálnu stránku, ktorá má ľudí odradiť od používania starého Internet Explorera. Projekt s názvom Internet Explorer 6 Countdown bude údajne existovať dovtedy, kým podiel používateľov tejto verzie neklesne pod dve percentá. V súčasnosti totiž stále dosahuje pomerne vysokých čísel, čo sa nepáči nielen Microsoftu ale aj koniec koncov škodí aj samotným používateľom.

Foto: Microsoft
Internet Explorer 6 CountDown

Na margo uvedenia „deviatky“ spoločnosť dokonca hovorí o novom rekorde v množstve stiahnutí. Vďaka testovacej Beta verzii sa stal najsťahovanejším prehliadačom všetkých čias. To však nič nevypovedá o jeho kvalite. Za lámaním rekordu stoja predovšetkým dobre zacielené marketingové aktivity. Microsoft totiž drží napätých užívateľov v hrsti už niekoľko mesiacov. Kto by predsa nechcel skúsiť najlepší prehliadač súčasnosti?

V každom prípade na deviatu verziu sa netreba pozerať len cez prsty. V skutočnosti naozaj prináša niekoľko noviniek, ktoré pravdepodobne odzrkadlia ďalší vývoj v oblasti internetového prehliadania. V deň uvedenia sa na internete objavilo až 40 jazykových mutácií programu vrátane slovenčiny alebo češtiny tak pre 32 ako aj 64-bitové systémy. Kompatibilita je však o čosi užšia a tešiť sa z aktualizovania svojho starého Explorera nebudú môcť napríklad používatelia systému XP. Všetky vyššie verzie už podporované sú, vrátane Windows Server 2008.

Skutočnosť, že Internet Explorer 9 patrí medzi najlepšie prehliadače v súčasnosti, potvrdzujú aj profesionálne testy zamerané tak na rýchlosť, bezpečnosť ako aj kompatibilitu s webovými štandardami. Práve v poslednej spomínanej kategórii prostredníctvom Acid3 testu dosahuje až 95 percentnú úspešnosť.

Foto: Calling All Geeks
Microsoft Internet Explorer Acid3 test

To čo si všimnú používatelia na prehliadači v podstate okamžite je jeho pozmenené a prepracované užívateľské rozhranie. Chýba samostatný panel pre zadávanie webových adries, premiešal sa totiž priamo so záložkami. Nový, kompaktnejší, štýl zadávania Microsoft nazýva One Box a najlepšie ho charakterizuje akýsi adresný riadok. Na spodnú lištu je takisto možné umiestňovať odkazy na stránky, a spúšťať ich rovnako ako iné programy. Funkcia s názvom Pinned Sites je ale prístupná len s niektorými kompatibilnými stránkami a samotnú formu, pod akou budú v systéme vystupovať a fungovať, určí ich prevádzkovateľ.

Dôležitejšie než vzhľad je však to, čo sa skrýva „pod pokrievkou“. Použitá bola nová metóda hardvérovej akcelerácie, pri ktorej je namiesto procesora do procesu vykresľovania predovšetkým multimediálneho obsahu zapojený rýchlejší čip grafickej karty. Podľa testov zahraničných počítačových magazínov sa čo to do rýchlosti a kompatibility umiestnil na treťom mieste, hneď za prehliadač Safari a desiatu verziu Chrome. Firefox v aktuálnej verzii 3.6 sa nachádzal až na piatej hodnotiacej priečke.

Foto: Microsoft
rýchlosť prehliadača Internet Explorer, Fishie Tank test, ryby v akváriu

Vývojári sa takisto odvolávajú aj na vyššiu bezpečnosť. Zvyšovať ju má vylepšený SmartScreen Filer známy už z predchádzajúcej verzie prehliadača, ktorý kontroluje preberané súbory podobne ako antivírusový program, pričom pracuje s najnovšími vírovými databázami. Ďalšou súčasťou tohto modulu je ochrana pred neoprávneným získavaním údajov, malvérom a upozornenie na vysoko rizikové súbory.

  Foto: Microsoft, NSS Labs
Microsoft úroveň zabezpečenia internetového prehliadača Internet Explorer 9  
 

Sklon k inováciám Microsoftu nikdy nechýbal, chýbali však ozajstné revolučné prvky. Bude práve Internet Explorer 9 hnacím motorom pri uvádzaní budúcich odvážnych noviniek?