Elektronickým knihám prichádza na pomoc nový iPad

Tomáš Švec | 28.01.2010 08:00
iPad, čítačka elektronických kníh, e-Book,... Foto:
Vzhľad iPadu nadväzuje na prehrávač iPod Touch a telefón iPhone.
Predstavenie nového tabletu od Apple mnohí prirovnávajú k uvedeniu prehrávača iPod na trh. Dlhoočakávaná senzácia zahalená priesvitným rúškom tajomstva je od stredy na svete. Nesie názov iPad a v predaji sa objaví v najbližších dňoch.

Šéf spoločnosti Apple, Steve Jobs, o svojom novom produkte dlho mlčal. Verejnosť sa musela uspokojiť len s rôznymi predpoveďami, podľa ktorých má byť najnovším prírastkom do rodiny produktov Apple špeciálny tablet, ktorý bude určovať ďalšie trendy. A nemýlili sa. V stredu 27. januára, presne o 19:00 sa v San Franciscu začal ceremoniál, na ktorom bol oficiálne predstavený tablet iPad.

iPad, ktorého dizajn možno prirovnať k iPhonu či iPodu Touch, má priblížiť ľudom svet elektronických kníh. Podobné snahy už prezentovalo viacero výrobcov elektronických čítačiek, ich dosah však nebol globálny. Možno práve Apple s iPadom odštartuje novú éru čítania.

Foto: Apple
iPad, čítačka elektronických kníh, e-Book, Apple, iPod, iPhone, tablet, notebook, net-tablet

Spoločnosť Delloite vo svojej tohtoročnej správe predpovedá tabletom masový úspech a očakáva milióny predaných kusov. Istotne bude mať na tom zásluhu aj ich ďalší popularizátor, spoločnosť Apple.

Tablet má vyplniť medzeru medzi smartfónmi a notebookmi a to nielen rozmermi (243 × 190 × 1­3,4 mm) ale aj funkciami. Namiesto klávesnice či stylusu je vybavený len veľkým 9,7-palcovým viac-dotykovým displejom s LED podsvietením a primeraným rozlíšením 1024 × 768 pixlov. Užívateľovi na ovládanie postačia len prsty, ktorými zadáva znaky na softvérovej klávesnici ako aj určuje ďalšie povely. Ak už v minulosti používal iPhone, nemusí sa vzdať ani svojich obľúbených aplikácií. Všetky sú totiž podporované aj iPadom. V jeho základnej výbave sa nachádza aj viacero aplikácií vrátane internetového prehliadača Safari, e-mailového klienta či programov pre prácu s multimédiami. Kancelársky balík iWorks je prístupný až po zaplatení. iPad tak plní aj funkciu viacúčelového za­riadenia.

Foto: Apple
iPad, čítačka elektronických kníh, e-Book, Apple, iPod, iPhone, tablet, notebook, net-tablet

Tablet využíva výkonný procesor Apple 4 s taktom jeden gigahertz. Dáta ukladá na flash pamäť s kapacitou 16, 32 alebo 64 GB. Pri aktívnej činnosti užívateľ vybije jeho batériu za 10 hodín, v pohotovosti vydrží vraj aj celý mesiac. So svojimi necelými 700 gramami je ideálny na cesty. So svetom internetu ho spája Wi-Fi adaptér alebo nadštandardný 3G modem, s ďalšími zariadeniami zas Bluetooth. USB konektor mu chýba.

Prvé hlasy hovorili o cene, ktorá sa má pohybovať tesne pod hranicou 1000 dolárov. Oficiálne zdroje však tieto informácie vyvrátili a potvrdili základnú cenu 499 dolárov za model so 16 GB pamäťou. Tá porastie spolu so zvyšujúcou sa kapacitou (599 dolárov za 32 GB, 699 dolárov za 64 GB). Viac záujemca zaplatí za modely so vstavaným 3G modemom.

Apple pripravil zázemie aj elektronickým knihám, ktoré si budú môcť čitatelia zakúpiť cez novú online bibliotéku iBook.