Ľudia nahliadnu do hlbín Zeme

mq, Pravda | 27.09.2007 15:45
Planéta Zem Foto:
Planéta Zem
Slávny spisovateľ a vizionár Jules Verne inšpiruje vedcov aj v súčasnosti. Na "cestu do stredu Zeme" sa totiž rozhodla vypraviť japonská vedecká a technologická agentúra JAMSTEC, ktorá si dala za cieľ prevŕtať sa cez zemskú kôru až k plášťu, ktorý obaľuje jadro našej planéty a tvorí dve tretiny jej váhy.

Podľa agentúry GRAPHIC NEWS existuje na preskúmanie hlbín Zeme niekoľko praktických dôvodov. Najdôležitejšie z nich sú záchrana ľudských životov, objavenie nových foriem života a hľadanie odpovede na otázku vzniku života na našej planéte.

Zachrániť ľudské životy majú pomôcť senzory, ktoré chcú vedci umiestniť do hlbín vrtu. Tie budú merať tlak a pohyb litosférických dosiek a tak môžu včas varovať pred blížiacim sa zemetrasením. Oblasti, ktoré budú zemetrasením najviac ohrozené, bude možné rýchlo evakuovať a minimalizovať tak straty na životoch obyvateľov v postihnutých regiónoch. Súčasné varovné systémy dokážu varovať pred blížiacim sa zemetrasením len v predstihu niekoľkých minút.

Ďalším prínosom tohto projektu má byť vydolovanie vzoriek z hlbín zemskej kôry. Tie poskytnú vedcom informácie o klimatických zmenách, ktoré sa udiali pred stovkami až miliónmi rokov.

Vo vydolovanej hornine sa budú hľadať aj známky života. Niektoré baktérie totiž dokážu prežiť aj v takýchto extrémnych podmienkach, čoho najlepší dôkaz je mikroskopický život okolo horúcich hydrotermálnych prieduchov na morskom dne.

Ak sa naozaj podarí nájsť baktérie žijúce v zemskej kôre či zemskom plášti pri teplote okolo tristo stupňov Celzia, mohli by poskytnúť informácie o enzýmoch, ktoré dokážu fungovať aj pri vysokých teplotách. Podľa vedcov by našli široké využitie v biotechnologickom priemysle.

Aby sa však vedecký výskum mohol začať, musí hĺbkový vŕtací stroj na palube lode Chikyu preraziť Mohorovičičovu plochu nespojitosti, ktorá tvorí hranicu medzi zemskou kôrou a zemským plášťom. Po tejto ploche sa veľmi pomaly, asi rýchlosťou päť centimetrov za rok, pohybujú litosférické dosky. Napriek pomalému pohybu môžu na ich okrajoch vznikať zemetrasenia či sopečné erupcie. Hĺbenie vrtu dokončia približne o rok.