Zacelenie ozónovej diery vytopí planétu

Miroslav Vajs | 04.12.2009 09:47
planéta Zem
Ilustračné foto
Ozónová diera nad Antarktídou chráni tamojšie masívne ľadovce pred topením vplyvom globálneho otepľovania, zistili vedci. Upozorňujú však, že freóny, ktoré ju otvorili, boli celosvetovo zakázané a diera sa začína pomaly zaceľovať. Antarktída tak príde o "kryt" pred otepľovaním a teplota na ľadovom kontinente stúpne o tri stupne Celzia.

Následkom toho topiaci sa ľad prispeje k rastu morskej hladiny „desiatkami centimetrov“. Očakáva sa, že do konca storočia oceány stúpnu o 1,4 metra. O pôdu pod nohami tak prídu stovky miliónov ľudí žijúcich v prímorských oblastiach.

„Pre mňa je fascinujúce, že ľudskou činnosťou vytvorená ozónová diera chráni Antarktídu pred ľuďmi vyvolaným globálnym otepľovaním,“ uviedol profesor John Turner z British Antarctic Survey. Ozónová diera nad Antarktídou sa kompletne zacelí o 50 až 60 rokov. Uviedol to medzinárodný tím 100 vedcov v súhrnnej správe o stave najjužnejšieho kontinentu, ktorú pred rokovaním o klimatických zmenách v Kodani vydala Komisia pre výskum Antarktídy SACR.

Globálne otepľovanie sa zatiaľ výraznejšie prejavilo len na antarktickom polostrove a v západnej Antarktíde. Počas letných mesiacov na polostrove už nesneží, ale prší a na odkrytej pôde začali rásť rastliny, uvádza sa v správe. Koncentrácia skleníkového plynu CO2 pritom stúpa najvyššou rýchlosťou za posledných minimálne 800-tisíc rokov.

Ozónová diera oddialila vplyv otepľovania na veľkú časť Antarktídy tak, že západný vietor zosilnel o 15 percent a efektívne tak ochránil kontinent pred rastom teploty. Vďaka tomu ľad v niektorých častiach Antarktídy dokonca paradoxne zhrubol.