Slováci si opäť môžu overiť IT znalosti v celonárodnom teste

SITA | 16.02.2012 08:00
počítač, internet Foto:
Ilustračné foto
"Cieľom projektu nie je vytvárať rebríčky kto je lepší a kto horší, ale chceme motivovať ľudí, aby sa v oblasti IT zlepšovali," povedal František Jakab z IT asociácie Slovenska (ITAS).

Testovaním moderátorskej dvojice Marcel Forgáč a Milan „Junior“ Zimnýkoval odštartovali celonárodný IT Fitness Test 2012, ktorého cieľom je zistiť úroveň základných vedomostí a zručností verejnosti na Slovensku z používania informačno-komunikačných technológií. Test je určený predovšetkým mladým ľuďom od 15 do 30 rokov, najmä študentom stredných a vysokých škôl. Otestovať sa však môžu občania všetkých vekových skupín. Obyvatelia Slovenska si test môžu spraviť po registrácii na webstránke www.eskills.sk od 15. februára do 15. marca.

Prvá testovaná dvojica dosiahla v súčte 108 percent. „Počítače používame dennodenne. Teraz už vieme, že máme čo zlepšovať,“ povedal Marcel, ktorý test prirovnal ku konverzačnej znalosti cudzieho jazyka. Na webstránke www.eskills.sk sa dnes otestovalo už viac ako 180 ľudí s priemerným výsledkom 45 percent. V roku 2010, kedy sa takéto testovanie konalo po prvý raz, sa do neho úspešne zapojilo vyše 39-tisíc ľudí, z toho 29-tisíc v cieľovej skupine, ktorí dosiahli úspešnosť 54,5 percenta. „Je to významný počet. Môžeme na základe neho vytvoriť smernice pre ministerstvo,“ uviedla na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave Beáta Brestenská z Prírodovedecká fakulty Univerzity Komenského (UK). „Cieľom projektu nie je vytvárať rebríčky kto je lepší a kto horší, ale chceme motivovať ľudí, aby sa v oblasti IT zlepšovali,“ poznamenal František Jakab z IT asociácie Slovenska (ITAS).

IT Fitness test 2012 zostavil tím pracovníkov Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave v úzkej spolupráci s ITAS. Po registrácii v ňom nasledujú otázky o spôsobe používania a o najčastejších činnostiach vykonávaných na počítači a internete. Okrem teoretických otázok test preveruje aj praktické zručnosti s vyhľadávaním informácií na internete. Po zodpovedaní všetkých otázok je test automaticky vyhodnotený a účastník testu sa teda okamžite dozvie, ako v ňom obstál. Všetci otestovaní sa automaticky dostávajú do žrebovania o zaujímavé ceny od partnerov projektu ako ultrabook alebo iPad. Okrem jednotlivcov ocenia aj najaktívnejšie a najúspešnejšie stredné a vysoké školy.

Získané výsledky odprezentujú pred odbornou aj laickou verejnosťou s cieľom inicializovať potrebné aktivity a zmeny, zamerané na zvýšenie IT zručnosti predovšetkým absolventov stredných a vysokých škôl. Nad projektom prevzali záštitu minister školstva Slovenskej republiky Eugen Jurzyca a splnomocnenec vlády SR pre vedomostnú ekonomiku Martin Bruncko.