HP predstavilo pracovnú stanicu pre náročných

Tomáš Švec | 21.04.2012 14:00
Pracovná stanica HP Z1 Foto:
HP uviedlo na trh pracovnú stanicu Z1.
Svet počítačov sa mení. Napriek avizovaným poklesom predaja stolových počítačov sa pomerne úspešne darí preklenúť prechodné vývojové štádium jednému segmentu - pracovným staniciam. Určené sú pre profesionálov, ktorí hľadajú vysoký výpočtový výkon, softvérovú a hardvérovú podporu, kompatiblitu a predĺžený servis.

Spoločnosť HP v týchto dňoch predstavila pracovnú stanicu Z1, ktorá bude ako prvá koncipovaná v štýle všetko v jednom (all-in-one). Vyhľadávať ju zrejme nebudú bežní spotrebitelia, ale najmä profesionáli z oblasti digitálnych médií, zábavy a dizajnu.

HP uviedlo na trh pracovnú stanicu Z1 s... Foto: HP
HP Z1, pracovná stanica, počítač HP uviedlo na trh pracovnú stanicu Z1 s jednoduchým prístupom k výmene komponentov.

Koncept all-in-one je v prípade pracovných staníc novinkou, pričom HP jeho zavedenie obhajuje jednoduchou inštaláciou komponentov a ich prípadnou výmenou za výkonnejšie varianty. Navyše používateľa odbremeňujú od použitia skrutiek, káblov a ďalšieho, inak nevyhnuteľného, príslušenstva. Vo výbave stanice Z1 sa nachádza najnovší procesor Intel Xeon E3, grafická karta nVidia Quadro či pamäť DDR3 do kapacity 32 GB. Je pritom na používateľovi, pre akú výpočtovú silu sa rozhodne a v akom výkonnostnom pomere pracovnú stanicu nakonfiguruje. Komponentom, ktorý je u všetkých modelov rovnaký, je 27-palcový IPS panel s LED podsvietením. Počiatočná cena HP Z1 bola výrobcom stanovená na 1355 eur bez DPH.

Konkurenčné riešenie na báze procesorov Intel Xeon E5 predstavilo aj Lenovo, ktoré pracovných staníc predáva menej než HP alebo americký Dell. Má názov ThinkStation s modelovým označením S30, C30 a D30. Zákazník má k dispozícii grafický výkon v podaní karty nVidia Quadro či operačnú pamať DDR3 s kapacitou až 256 GB a v prípade externých zariadení aj rozhranie USB 3.0. Lenovo vo svojej správe hovorí až o 90-percentnej účinnosti napájania a recyklovateľných materiáloch použitých pri výrobe šasi. Všetky predstavené modely budú na trhu dostupné na prelome mája a júna, výrobca však o ich cenách nehovorí.