Európsky satelit CryoSat zmapoval hrúbku arktického ľadu

ČTK, mq, dpa | 26.04.2012 16:32
Európsky satelit CryoSat prvýkrát presne zmapoval hrúbku arktického ľadu. Podľa Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a britskej kozmickej organizácie zmeral premeny počas zimného cyklu od októbra 2010 do marca 2011.

Snímky ukazujú zmeny v hrúbke a tvare ľadu na zamrznutom oceáne. Satelit tým prvýkrát zmeral kompletný zimný cyklus. Pozorovanie sa začalo na jeseň, keď Severný ľadový oceán zamŕza, a skončilo sa v marci, keď je hrúbka ľadu najväčšia.

Pri maxime dosahoval celkový objem ľadu 14¤500 kubických kilometrov. V budúcnosti sa majú zaznamenávať zmeny v priebehu celého roka. Vedci veria, že z údajov dokážu odvodiť dôsledky klimatických zmien.

„V najbližších rokoch sa Arktída stane veľmi dôležitým geopolitickým regiónom,“ povedal riaditeľ programu geologických pozorovaní ESA Volker Liebig. „Existujú domnienky, že sa tu nachádza 15 až 20 percent celosvetových rezerv ropy a zemného plynu a až sa ľad roztopí, budú tu kratšie plavebné cesty pre lodnú dopravu,“ zdôraznil Liebig. „Satelity budú hrať čoraz dôležitejšiu úlohu v trvalom manažmente tohto citlivého regiónu,“ dodal.

Satelit meria hrúbku ľadu s presnosťou až na 20 centimetrov a údaje prenáša do máp. Ide o prvé mapovanie svojho druhu pomocou radarového výškového merania. Technológia poskytuje presnejšie výsledky než doterajšie merania a systém dokáže zhotovovať snímky aj cez mraky a pri dlhodobej tme.

Arktické more prechádza každoročne fázami zmien a topení veľkého množstva ľadu. V minulých desiatich rokoch satelitné snímkovanie odhalilo urýchľovanie postupného úbytku ľadu v Severnom ľadovom oceáne. Samotný CryoSat určuje hrúbku ľadu meraním jeho výšky nad morskou hladinou. Na základe toho, že približne sedem osmín ľadu je pod vodou, sa dá vypočítať relatívne presná hrúbka, resp. objem ľadovcov a ľadových krýh. Získané údaje umožnia aj vytvorenie presných trojrozmerných modelov arktickej ľadovej pokrývky a animáciu jej vývoja počas roka.