Nová vtáčia chrípka H7N9 hrozí vyvolaním pandémie

Miroslav Vajs | 11.07.2013 11:40
h7n9, vtáčia chrípka, vírus Foto:
Digitálna ilustrácia vírusu vtáčej chrípky.
Vírus nového typu vtáčej chrípky s označením H7N9 zabil v Číne už 37 ľudí a má potenciál získať schopnosť ľahko sa šíriť medzi ľuďmi.

Varujú o tom vedci v najnovšom vydaní prestížneho vedeckého žurnálu Nature. Po komplexnej analýze vírusu izolovaného z dvoch pacientov výskumníci zistili, že vírus má schopnosť infikovať a množiť sa v rôznych druhoch cicavcov vrátane opíc a fretiek. Medzi fretkami sa aj pomerne ľahko šíri. H7N9 preto predstavuje potenciálnu globálnu hrozbu aj pre ľudí.

„Vírus H7N9 má niekoľko vlastností typických pre ľudskú chrípku, a preto má pandemický potenciál a mal by byť pozorne monitorovaný,“ uviedol v Nature Yoshiro Kawaoka z Tokijskej univerzity, ktorý patrí k popredným svetovým odborníkom na vtáčiu chrípku. Vtáčia chrípka bežne ľudí neinfikuje. Výnimkou bol nedávny vysoko patogénny typ H5N1. Vírus H7N9 však dosiaľ infikoval už prinajmenšom 132 ľudí a zabil 20 percent z nich. Existujú už aj podozrenia z prenosu z človeka na človeka.

Podľa novej štúdie schopnosť vírusu H7N9 infikovať a množiť sa v ľuďoch je založená len na dvoch zmenách aminokyselín v genetickej sekvencii vírusu. „Tieto dve zmeny sú potrebné, no nie dostatočné, na vyvolanie pandémie,“ hovorí Kawaoka a vysvetľuje, že vírus chrípky potrebuje na množenie získať schopnosť „uniesť“ bunky hostiteľa a tak udržať pandemickú reťazovú reakciu.

U opíc však H7N9 dokáže efektívne infikovať bunky v hornej aj dolnej časti dýchacích ciest. Bežný vírus chrípky dokáže napádať len hornú časť. „Ak vírus H7N9 získa schopnosť prenášať sa medzi ľuďmi, tak pandémia je prakticky istá, pretože ľudia nemajú ochrannú imunitnú reakciu na tento typ vírusov,“ upozornil virológ. Dobrou správou však je, že testované vzorky nového vírusu sa zdajú byť relatívne citlivé na existujúce liečivá ako napríklad Tamiflu. Na podobné vyhodnotenie rizík je však podľa Kawaoku potrebný ďalší výskum.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ