Telekom na Slovensku štartuje ostrú prevádzku 4G siete

Tomáš Švec | 14.11.2013 16:20
4G, 3G, LTE, mobilná sieť, operátor Foto:
Ilustračné foto
Slovak Telekom plánuje v najbližších troch mesiacoch pokryť technológiou LTE 20 percent populácie Slovenska. Od 15. novembra spustí prevádzku v Trnave, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline a Prešove.

Podľa Slovak Telekomu nastal čas na pokrytie Slovenska sieťou štvrtej generácie známou pod označením LTE. Rovnakú sieť, no len v testovacom režime už prevádzkuje konkurenčné O2 v troch obciach pri Bratislave. Telekom od 15. októbra spustí ostrú prevádzku takzvanej 4G siete v piatich krajských mestách, v Trnave, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline a Prešove.

Veľké mestá blízko hraníc zostali dočasne bokom
Obyvatelia najväčších slovenských miest, Bratislavy a Košíc, zatiaľ prístup k LTE mať nebudú. V najbližších troch mesiacoch má však Telekom naplánované rozšírenie pokrytia, ktoré by malo zasiahnuť zhruba 20 percent populácie. Rýchlosť zavádzania do ďalších miest však môžu podľa spoločnosti v nadchádzajúcom období ovplyvniť poveternostné podmienky.

Pre Slovak Telekom je údajne dôležité, aby pokryl celú novú oblasť a nie len jej časť, preto bude pri rozširovaní postupovať systematicky a tak, aby mala prístup k sieti majorita obyvateľov danej lokality.

V súčasnosti má zariadenia s podporou LTE len 55 tisíc zákazníkov
Telekom pri LTE použil voľnú frekvenciu 1800 MHz, na ktorej uvádza teoretické prenosové maximum 73 Mbps (sťahovanie dát) a 23 Mbps (odosielanie dát). Sieť funguje paralelne s ostatnými sieťami, zákazník teda môže na svojom zariadení s podporou LTE využívať aj existujúce siete staršej generácie, 2G a 3G. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti, Miroslava Majoroša, v súčasnosti disponuje zariadením s podporou LTE približne 55 tisíc zákazníkov Slovak Telekomu, ktorí vlastnia smartfón alebo tablet.

Operátor využitie 4G/LTE siete podmieňuje okrem samotného pokrytia aj aktiváciou dátového balíka, ktorý počas prvých troch mesiacov od spustenia služby poskytuje zadarmo. Jeho súčasťou je aj 1000 MB ako bonus, ktorý sa pripočíta k dátam, ktoré sú už súčasťou balíka Happy alebo Biznis Star. Od februára spoločnosť prístup k LTE spoplatní.

Najviac dát sťahujú majitelia smartfónov od Applu
Sieť bude dostupná len pre zákazníkov programov Happy a Biznis Star, používatelia iných programov si špeciálny dátový balík aktivovať nebudú môcť. Telekom chce aj takýmto spôsobom využiť situáciu a postupne všetkých užívateľov starších programov presunúť na novšiu platformu Happy, ktorá je pre spoločnosť kľúčovým produktom. Operátor takisto očakáva výrazný nárast dátových prenosov, na ktorom sa v súčasnosti najviac podieľajú majitelia smartfónov iPhone od Applu. Podľa Dušana Švaleka, výkonného riaditeľa pre spotrebný segment, mesačne prečerpajú o tretinu viac dát než používatelia konkurenčných smartfónov.

Pre využitie LTE je potrebná výmena staršej SIM karty
Zákazník, ktorý plánuje sieť štvrtej generácie využívať potrebuje takisto kompatibilnú SIM kartu (takzvnú U-SIM), ktorá mu bude poskytnutá bezplatne na predajni za predpokladu, že ňou už nedisponuje. V súčasnosti takúto SIM kartu vlastni približne 150 tisíc zákazníkov, čo je len zlomok z ich celkového počtu. Využívať LTE technológiu bude možné len na zariadení, ktoré ju podporuje. V súčasnosti je takýchto zariadení 12, v najbližších dňoch až týždňoch sa má ich počet rozrásť.

Zatiaľ na 12 zariadeniach. Neskôr pribudnú ďalšie
Slovak Telekom dokončuje certifikačný proces s viacerými výrobcami smartfónov a tabletov, vrátane Samsungu a Applu. Nakoľko väčšina podporovaných zariadení spadá do strednej a vyššej triedy, spoločnosť v najbližších týždňoch do ponuky zaradí aj lacnejší model certifikovaného smartfónu, ktorý bude LTE podporovať. V súvislosti s uvedením 4G/LTE siete Telekom zákazníkom sprístupní smartfón Sony Xperia SP v limitovanom počte 500 kusov za zníženú cenu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ