Včely pomáhajú v Rumunsku pri liečbe chorých

ČTK | 03.05.2014 10:02
Včela Foto:
Včela.
Včelí jed na liečbu roztrúsenej sklerózy, peľ na trávenie, med na hojenie tkaniva. Rumunsko podporuje apiterapiu, alternatívnu liečbu, ktorej korene siahajú až do staroveku.

V antickom Grécku aplikoval Hippokrates med na zranenia a Rimania označovali peľ za „prášok, ktorý dáva život“. „Úľ je najstaršia a najzdravšia prírodná lekáreň,“ vysvetľuje Cristina Mateescuová, generálna riaditeľka rumunského Ústavu pre výskum a vývoj včelích produktov.

Lekárka Mariana Stanová, ktorá roky praktizovala klasickú medicínu, dnes v Bukurešti používa apoterapiu, ktorá podľa nej má síce pomalšie, ale trvalejšie a hlbšie účinky. „V našej dedine bývala moja prababička liečiteľkou a používala včelie produkty. Inšpirovala ma,“ vysvetľuje.

Rumunsko je jednou z mála krajín na svete, kde je apiterapia zaradená do riadneho lekárskeho štúdia. Výťažok z propolisu, ktorý vyvinul Ústav pre výskum a vývoj včelích produktov, bol oficiálne uznaný ako liek.

V Indii, Číne a v starom Egypte používali propolis, teda živicovú látku, ktorá je produktom stavebnej činnosti včely, pre jeho antiseptické a hojivé účinky. Ústav, ktorý bol založený v roku 1974, dnes zamestnáva 105 osôb. Okrem výskumu, ktorého cieľom je podporovať zdravý vývoj včelích spoločenstiev, predáva tridsiatku homologovaných výrobkov. Nový druh je podľa agentúry AFP dokonca určený na liečbu mačiek a psov.

„Rumunsko je priekopníkom v apiterapii, ktorú krajina veľmi skoro uznala za súčasť vedeckej medicíny,“ uvádza americký profesor Theodor Charbuliez, prezident Výboru pre apiterapiu apimondia, ktorá združuje tisíce chovateľov včiel vo svete. V Bukurešti je od roku 1984 prvé centrum lekárskej apiterapie na svete.

Jed sa získava bez usmrtenia včiel

Tridsaťštyriročná Doina Postolačiová sem prichádza dvakrát týždenne na injekcie včelieho jedu (apitoxínu) , ktorý jej dávajú nádej v jej boji proti roztrúsenej skleróze. „Pred rokom som nemohla ani chodiť, ani vliezť do vane. Dnes mi včelí jed vrátil do nôh silu, chodím, môžem sa kúpať,“ tvrdí táto pacientka.

Jed sa získava jemným spôsobom, bez toho aby bolo nutné včelu usmrtiť. Doina klasickú chemoterapiu nikdy nechcela , pretože tá má veľa vedľajších účinkov. Niektorí lekári sú voči tejto alternatívnej metóde skeptickí, ale mnoho pacientov vo svete, vrátane Spojených štátov, si ju pochvaľuje. Podľa zástancov apiterapie nie je liečba včelími produktmi po chuti farmaceutickým koncernom.

Americká Saintlouiská univerzita vlani publikovala štúdiu o účinnosti melitínu, toxínu obsiahnutého vo včeľom jede, na vírus HIV. Vo Francúzsku zase v nemocnici v Limoges využívajú obväzy s medom. Produkty ako je materská kašička sa čoraz viac používajú v kozmetike. „Môžu spomaľovať proces starnutia,“ tvrdí Nelly Pfeifferová, ktorá má v Bukurešti salón špecializujúci sa na apikosmetiku.

Rumunská príroda je pre včelstvo vhodná

Liečba včelími produktmi má v krajine tradíciu. „Mali sme šťastie, že príroda v Rumunsku zostala zachovaná,“ hovorí Cornelia Dostetanová, chovateľka včiel a členka Rumunskej spoločnosti pre apiterapiu.

Za komunizmu, kedy bola v krajine veľká chudoba, sa nepoužívali pesticídy. Dnes je tu ešte veľmi rozmanitá flóra, pretože v Rumunsku nie sú rozsiahle zóny s jednou kultúrou ako v západnej Európe.

Rumunská spoločnosť Apiland so sídlom v Transylvánii vyváža surový peľ s označením bio do Spojených štátov, Francúzska a do Veľkej Británie. Podľa posledných údajov z roku 2010 je v Rumunsku 42-tisíc včelárov a 1,3 milióna úľov.