Sťahovanie filmov predsa len trestné nebude. Má to ale háčik

Tomáš Švec | 17.06.2014 20:00
download, internetoví piráti, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
Novela zákona z dielne Ministerstva spravodlivosti nakoniec predsa len navrhuje zrušiť trestnú zodpovednosť za sťahovanie filmov a hudby z nelegálnych zdrojov. Podmienkou však je, že takto spôsobená škoda nemôže prekročiť 266 eur.

Ak si v od nového roka raz za čas stiahnete film či hudbu z iných než oficiálnych zdrojov, vyhnete sa trestu. Podmienkou však je, že hodnota takto stiahnutých multimediálnych súborov porušujúcich autorské práva by nemala po sčítaní prekročiť sumu 265 eur. Takúto novelu zákona podľa Hospodárskych novín pripravuje Ministerstvo spravodlivosti. Novela zákona by mohla vstúpiť do platnosti už na začiatku budúceho roka.

Sťahovanie filmov a hudby z neoficiálnych zdrojov je v EÚ trestné
V súčasnosti sa v každom z členských štátov Európskej únie vychádza z aprílového rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, ktorý sťahovanie filmov a hudby pre vlastnú potrebu , no mimo oficiálnych zdrojov, postavil mimo zákon. Súdny dvor jednoznačne interpretoval smernicu, kvôli ktorej nejednoznačnosti bolo v minulosti možné sťahovať takéto súbory pre vlastnú potrebu beztrestne. Od 10. apríla sa rozhodnutiu súdu automaticky prispôsobila legislatíva všetkých krajín EÚ, vrátane Slovenska. V súčasnosti preto platí, že sťahovanie súborov porušujúcich autorské práva, hoci len pre vlastnú potrebu, je trestné a v prípade dokázania viny previnilcovi hrozí aj pobyt za mrežami.

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo vlastnú novelu
Len pred niekoľkými dňami poslanec Miroslav Beblavý navrhoval netrestať ľudí za sťahovanie hudby a filmov z internetu výlučne pre vlastnú potrebu. Jeho návrh novely Trestného zákona však parlamentom neprešiel. Pripravovaná novela z dielne Ministerstva spravodlivosti bude vychádzať z odlišného prístupu, než aký navrhoval poslanec Beblavý. Potrestaní budú môcť byť aj naďalej všetci, ktorí sťahujú filmy či hudbu z neoficiálnych zdrojov, no len za predpokladu, že výška spôsobenej škody prekročí hranicu 266 eur. V prípade, že škoda po sčítaní túto sumu nepresiahne, a teda nepôjde o trestný čin, bude si poškodený aj napriek tomu môcť uplatniť náhradu vzniknutej škody, ktorú v prípade dokázania viny zaplatí užívateľ.

Trestu sa bude možné za určitých podmienok vyhnúť
Ministerstvo spravodlivosti v novele predloží aj vzorec, podľa ktorého sa bude počítať vzniknutá škoda. V zásade však platí, že sa škoda sa bude počítať ku dňu, kedy užívateľ audiovizuálne dielo z internetu stiahne, respektíve kedy mu bude priestupok dokázaný. Suma 266 eur v takomto prípade bude predstavovať súhrn škôd vzniknutých stiahnutím diel porušujúcich autorský zákon a to bez časových obmedzení.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ